4. září 2015 • 17:55

Výborný po sezoně skončí, změnit to může jen medaile s Boleslaví

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejový útočník David Výborný má před sebou poslední sezonu bohaté kariéry. Tentokrát prý definitivně. Existuje však přece jen minimální naděje, že by kapitán extraligové Mladé Boleslavi toto zásadní rozhodnutí přehodnotil - pokud by Středočeši dosáhli v nadcházejícím ročníku velkého úspěchu v podobě zisku cenného kovu.


"Myslím, že to je na 99 procent, že po sezoně skončím. Je to víceméně dané. Chci pak být více s dětmi a být doma, trochu si ten život také užít," řekl dnes Výborný ČTK a serveru iDnes.cz. "A to jedno procento, které zbývá? To si tam nechávám pro možnost, kdybychom skončili do třetího místa," vysvětlil se smíchem čtyřicetiletý centr.

"Ale ono se může stát cokoliv. I třeba to, že to zabalím v prosinci, teď sám nevím. Důležité je, že slouží zdravíčko, i když člověk po zápase to tělo cítí, ale to je normální," dodal Výborný.

Do budoucna již má promyšlené plány a aktivity, zatím je však nechce konkretizovat. "Něco bych chtěl otvírat po Novém roce, ale teď bych o tom ještě nerad mluvil, má to ještě svůj čas. Každopádně to není vůbec nic s hokejem a vůbec se sportem," uvedl Výborný.

Přestože o konci mimořádně úspěšně kariéry, během níž hrál dlouhodobě NHL, pětkrát vybojoval titul světového šampiona, má olympijský bronz a je i dvojnásobným mistrem extraligy, se již párkrát zmiňoval, tentokrát působí velmi přesvědčivě. Jeho otec František, který ho vede ze střídačky Bruslařského klubu, ho nijak neovlivňuje.

"Myslím, že táta dobře ví, že ten čas se krátí a doba mého konce nazrává. Můj život byl hlavně hokej, ale jen o hokeji také není. Takže teď hlavně rodina, pohoda a trošku si užít, když člověk doteď 25 let dřel," prohlásil Výborný.

Jak už to u hráčů této věkové kategorie bývá, klíčová je pro něho chuť do hokeje. "Teď za týden už začíná liga, tak to bude zase ten normální režim, ale ty dva měsíce přes léto, to je pro mě o ničem. Vím, že to musím absolvovat a potrénovat, ale přiznávám, že mě to nebaví, ani ty přípravné letní zápasy," netají Výborný.

Připouští zároveň, že svou důležitou roli hraje i domluva s otcem a jeho kolegou Marianem Jelínkem ohledně individuální přípravy. "Kdyby tady tihle trenéři nebyli, tak už bych nejspíš asi nehrál. S nimi se domluvím jak s normálními lidmi. Dohodneme se na něčem a věříme si. Trénoval jsem zase stejně jako ty předchozí roky od příchodu ze Sparty," popsal Výborný.

"Je to o tom, že i přes tu letní přípravu chodím úterý a čtvrtky na led, což jsem preferoval už i v době, kdy jsem ještě hrál v Americe. To mi hodně pomáhá, když je člověk celou dobu na ledě. Jsme parta více kluků a hlavně hrajeme," přiblížil šikovný forvard.

Ke zbytku týmu se připojil až 24. července, kdy šla Mladá Boleslav na led. "Přiznávám, že co absolvují kluci, tu jejich pětihodinovou přípravu, to už bych nedal, to by mě psychicky deptalo a na sezonu bych se netěšil, což by nebylo dobře," přiznal Výborný.

Poté, co ukončil kariéru Michal Broš, mu v kabině chybí vrstevník. "Máme tu pár nových hráčů a samozřejmě někdo takový schází. Zaplaťpánbůh vedle mě dali v kabině Vencu Kočího, kterému už je také nějaký pátek," pousmál se Výborný v narážce na zadáka o čtyři roky mladšího. "Ale Brošák samozřejmě chybí," připomněl Výborný.

Z pozice kapitána by rád viděl Středočechy v tabulce od 12. místa výše. "Ne třinácté nebo čtrnácté a mít nervy už v září. Od 12. místa výše je pro mě super. Můžu říct, že chci být šestý a určitě to tak budu chtít, ale nalijme si čistého vína - na to ten kádr určitě není," přemítal Výborný.

A osobní ambice? "Přál bych si do sezony vydržet zdravý, mít z hokeje radost a moc se nerozčilovat," smál se Výborný.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud