5. září 2015 • 11:45

Postup do Ria by byl zázrak, uznal veslovod dvojskifu Jirka

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Dvojskif David Jirka, Michal Plocek na veslařském mistrovství světa na jezeře Aiguebelette neúspěšně bojoval o postup na olympijské hry v Riu de Janeiro. Před letošní sezonou nově složená posádka nedokázala postoupit do semifinále a nakonec obsadila až 18. místo. Jirka s Plockem však věří, že se jim na vrcholnou akci příštího roku podaří postoupit z dodatečné kvalifikace v květnu v Lucernu.


"Zklamání to určitě je, v sezoně jsme na tom postupovém místě byli. Jen (na třetím závodě Světového poháru) v Lucernu, kde jsem marodil, nám to nevyšlo," řekl Jirka ČTK.

Klíčový pro postupové ambice byl čtvrtfinálový nezdar. Česká dvojice obsadila až páté místo a od postupu ji dělily tři a půl sekundy. "Přitom jsme ve čtvrtfinále předvedli jeden z lepších závodů, ale bohužel jsme vedle sebe měli australské medailisty z loňského mistrovství světa. Ještě v polovině trati jsme s nimi bojovali a byli před nimi. Ale nevyšlo to...," pokrčil rameny Plocek.

Zkušenější Jirka, který má ve sbírce stříbrnou medaili z olympijských her v Aténách 2004 na párové čtyřce, však realisticky uznal, že se svým parťákem na postup do Ria neměli. "I kdybychom postoupili do semifinále, potřebovali bychom tam být připraveni trochu jinak. Myslím si, že momentálně bychom postup neujeli ani v B finále. To řeknu na rovinu," uvedl Jirka.

Hlavním problémem podle třiatřicetiletého veslaře byla nezkušenost Plocka. Ten je sice skifařským mistrem světa v kategorii do 23 let, seniorské zkušenosti mu však chybí. "Michal je mladý kluk. Kdybychom to tady spolu ujeli, byl by to zázrak. Byla na něm vidět nervozita, která nás svazovala, a nebyli jsme schopni se s ní srovnat. Nejeli jsme to, co jsme měli," podotkl Jirka.

Oba však věří, že v květnu v Lucernu se úspěšně poperou o zbývající dvě volná místa do Ria. "Určitě se o ně zkusíme poprat. Rio je velký sen. Chtěl bych jako můj parťák jet ve dvaadvaceti letech na olympiádu. Nic není ztraceno," věřil Plocek. "Víme, v čem byla chyba, což je plus. Rychlí jsme. Věříme si a dokvalifikaci zkusíme," dodal Jirka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud