5. září 2015 • 13:49

Blecha věří, že přijdou změny a čtyřka "bez" si OH ještě vyjede

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Čtyřka bez kormidelníka Matyáš Klang, Martin Basl, Jan Pilc, Adam Štěrbák nedokázala na mistrovství světa ve Francii navázat na osmé místo ze závěrečného závodu Světového poháru v Lucernu. Ve Francii skončila až pátá ve finále C a nepostoupila na olympijské hry v Riu de Janeiro. Trenér Petr Blecha však věří, že stejně jako před čtyřmi lety dokážou jeho svěřenci uspět v dodatečné kvalifikaci a na vrcholné akci nakonec nebudou chybět.


"Je to největší zklamání, které jsem zažil. Bohužel ale průběh sezony tomu nasvědčoval. Je to odraz mojí skupiny," řekl Blecha ČTK.

Čtyřce bez kormidelníka se v poslední době nedařilo. Před Lucernem neuspěla na evropském šampionátu a nepovedlo se jí ani loňské MS, kde také skončila až v C finále, takže bojovala jen o 13. až 18. místo. "V Lucernu jsme dopadli velice dobře, tady jsme na to ale nenavázali. Po dvou nevydařených jízdách se z toho už kluci nebyli schopni (v C finále) vzpamatovat," smutně konstatoval Blecha.

Zkušený trenér přitom ocenil, že měl i přes nepříliš vydařené výsledky podporu Českého veslařského svazu i párových veslařů v pražské Dukle. "Myslel jsem, že letos Lucern napoví, že se vše vrací do dřívějšího stavu. Ale vrátilo se to tam, kde to nechceme mít," uvedl Blecha. V minulosti totiž posádka pravidelně bojovala o účast v A finále. V současnosti má však řadu problémů. "Nejen zdravotních. Neměl jsem ve čtyřce nejlepší lidi, protože tam došlo k nějakým kolizím mezi klukama, nerozuměli si. S tím se ale člověk musí poprat," řekl.

České veslování momentálně bojuje s nedostatkem závodníků. A u větších posádek je to markantní. Například osmiveslici by nyní nebylo prakticky možné složit. "To, že je málo lidí, je celosvětový fenomén. V každém sportu. My nemáme veslování zaštítěné univerzitami a vysokými školami jako Holanďani, Angličani nebo Němci. Musíme si pomoct z oddílů," uvedl Blecha smířeně.

Přes všechny potíže však věří, že v květnu čtyřka bez kormidelníka uspěje v dodatečné kvalifikaci v Lucernu. Stejně jako před olympiádou v Londýně. "Už se nám to povedlo dvakrát. Uděláme vše pro to, abychom na olympiádě byli. Myslím si, že tam patříme. Musí ale být trochu jiná pravidla a přístup k práci," řekl Blecha. Podle něj je reálné, že se vše v brzké době změní. "Každý musí začít u sebe, já jsem začal dávno. Doufám, že ještě rok v tom budu pokračovat, a věřím, že se to povede. Že čtyřka bez bude čtyřikrát po sobě na olympiádě," řekl.

Podle Blechy však na tom české veslování není špatně. Jen má podobné problémy jako řada dalších federací v minulosti. "Ve stavu jako my se také nacházely. Vsadily na pečlivou přípravu, spolupráci eventuálně se zahraničními trenéry a vrací se na výsluní. Jsem přesvědčený, že jsme schopni to udělat taky," uvedl Blecha. Přínosem by měly být i informace od bývalého reprezentačního šéftrenéra Přemysla Panušky, jenž nyní působí v Německu. "Doufám, že nám bude nějakou radou nápomocen. Hlavně je to ale o tvrdé práci a přístupu k sobě," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud