3. října 2015 • 22:25

Výsledek je krutý, ale gólů mohlo být ještě víc, řekl Fridrich

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Sebemenší šanci nedal Falun florbalistům Tatranu Střešovice v semifinále Poháru mistrů v Mladé Boleslavi a v cestě za třetím triumfem v turnaji v řadě je deklasoval 11:2. Podle útočníka Milana Fridricha to odráží současné rozložení sil. Falun ale například loni ve finále Poháru mistrů v Curychu smetl i finský klub Happee Jyväskylä 12:0.


"Výsledek je určitě krutý, ale na druhou stranu jsme mohli dostat ještě víc gólů. Když je Falun ve formě, tak je schopen udělat velké věci," řekl novinářům Fridrich. Pětatřicetiletý účastník čtyř mistrovství světa, z kterých má dva bronzy, vidí ve výkonnosti za Švédy velkou propast.

"Je možné, že chvilkami se v něčem vyrovnáváme, ale celkově ten obraz srovnání je takový, že Švédové opravdu hrajou innebandy a my florbal," naznačil Fridrich, že pod odlišným názvem sportu v kolébce florbalu nadále převádějí i jeho výrazně vyšší kvalitu.

Tatran držel bezbrankový stav do 12. minuty, ale pak v čase 26:59 už prohrával 0:8. "Je pravda, že jsme měli hluchou chvilku po prvním obdrženém gólu a Falun toho velice rychle a zkušeně využil. Odskočil do náskoku a my jsme pak začali možná o něco víc riskovat, dělali jsme hloupé chyby a oni si na to zkušeně počkali," uvedl Fridrich.

Na lepší výsledek Tatran nepředvedl ideální výkon. "Mohli jsme celkově zahrát lépe ve spoustě detailů. Hlavně být trošku odvážnější a jistější vzadu. Lítaly nám tam krosy a pouštěli jsme Falun zbytečně do rychlých brejků. Kdybychom drželi stav třeba o gól, tak jsme je mohli o něco víc potrápit. Když se rozjedou, tak je to velice těžké," podotkl.

Bylo mu jasné, že proti takovému soupeři může Tatran na zopakování finálové účasti na Poháru mistrů z roku 2011 jen těžko reálně pomýšlet. "Nevím z kolika zápasů by se jakémukoliv českému klubu podařilo porazit Falun v plné sestavě, který do toho jde naplno," naznačil Fridrich, že ani nesehrálo roli oslabení a omlazení kádru Tatranu.

"Odráží to i kvalitu těch lig. Zkusíme se z toho co nejvíc poučit, ale takovou rychlost, individuální dovednosti a tvrdost, jaké mají hráči ze Švédska, nejsou v české superlize vidět. My si z toho můžeme vzít, jak hrál Falun zkušeně a jednoduše. Musíme výrazně přidat v každém tréninku."

Řada mladíků v sestavě Tatranu mohla u soupeře podle Fridricha vidět vzorný přístupu k florbalu. "Každý si musí srovnat v hlavě, jestli chce v tom sportu něco dokázat, protože naše fyzické, technické i taktické vybavení je někde jinde. Hráči si z toho můžou vzít, že je potřeba píle v tréninku. Je to o rychlosti nahrávek a tvrdosti, což se nám v české superlize moc nechce. My jsme spíš takoví hračičkové a nějak se s tím pomalu šmrdláme," uvedl.

K tomu, aby se český klubový florbal přiblížil světové špičce, jsou prý potřeba i lepší podmínky. "Je to spojená nádoba více věcí. Ať jsou to takové podmínky, aby zůstávali hráči nějakého středního věku, nebo větší práce s mládeží, která bude dorůstat," dodala opora Tatranu. Střešovice přišly po minulé sezoně například o ofenzivního lídra Martina Richtra, který v 31 letech ukončil kariéru.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud