5. října 2015 • 18:16

Švýcarský soud nepustil na kauci obviněného funkcionáře Esquivela

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Švýcarský soud odmítl požadavek propuštění na kauci bývalého šéfa venezuelského fotbalového svazu Rafaela Esquivela, jenž je jedním ze zatčených v korupčním skandálu FIFA. Devětašedesátiletý funkcionář, jenž by měl být vydán ke stíhání do Spojených států amerických, by podle soudu mohl uprchnout.


Esquivel je ve vazbě od svého zatčení 27. května v Curychu v předvečer voleb prezidenta FIFA. Je obviněn z korupce "v řádu milionů dolarů" při prodeji marketingových práv na turnaj Copa América a hrozí mu dvacetileté vězení.

Esquivelovi právníci minulý týden požádali, aby byl jejich klient propuštěn na kauci kvůli svému věku a zhoršenému zdravotnímu stavu. Ve vězení výrazně zhubl a trpí psychickými obtížemi. Kvůli tomu, že americké úřady zmrazily jeho účty, na nichž má zhruba tři miliony dolarů, má nyní otec šesti dětí problémy s podporou své rodiny.

Soud nicméně požadavek odmítl. "Důvody k jeho propuštění jako pokročilý věk či špatný zdravotní stav nejsou tak vážné, aby vyvážily riziko jeho útěku," uvedl dnes soud.

Esquivel je jedním ze čtyř funkcionářů, s jejichž vydáním do USA v souvislosti s korupčním skandálem FIFA souhlasily švýcarské úřady. Dalšími jsou Kostaričan Eduardo Li, Eugenio Figueredo z Uruguaye a Jeffrey Webb z Kajmanských ostrovů.

Celkem bylo na základě vyšetřování amerických úřadů z úplatkářství obviněno 14 lidí, devět funkcionářů FIFA a pět spolupracovníků marketingových firem, zabývajících se mimo jiné prodejem vysílacích práv. Spojováni jsou s úplatky přesahujícími za poslední dvě desetiletí 150 milionů dolarů (3,7 miliardy korun).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud