6. října 2015 • 18:06

Vaclík se těší na první soutěžní start za reprezentaci

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Tomáš Vaclík by si poprvé za tři roky v české fotbalové reprezentaci měl zachytat soutěžní zápas. Šestadvacetiletý brankář Basileje se na další milník kariéry těší, ale ještě neví, zda na závěr evropské kvalifikace nastoupí doma proti Turecku, nebo v Nizozemsku.


"Pokud se to povede, byl by to můj první start v kvalifikaci. Dosud jsem měl jen přátelské zápasy, takže by to bylo zase něco jiného," řekl dnes Vaclík novinářům. Dosud v národním týmu odehrál dva přípravné duely se Slovenskem a jeden s Finskem.

Zatímco svěřenci Pavla Vrby už mají účast na mistrovství Evropy v příštím roce jistou, Turecko i Nizozemsko budou na dálku bojovat o baráž. "Zodpovědnosti i tlak jsou větší. I soupeř bude kvalitnější, než proti jakým jsem dosud v nároďáku chytal. Oba týmy hrají o všechno a na nás bude, abychom si nepokazili dobrý dojem z kvalifikace. Oba zápasy budou stát za to a těžko si vybírat. Na Letné bude plný dům, i v Holandsku bude skvělá atmosféra," uvedl bývalý hráč Žižkova či Sparty.

Je smířený s tím, že v reprezentaci je ve stínu dlouholeté jedničky Petra Čecha. "Chytám prostě v éře Petra Čecha, který je extra klasa na světě. Pro ostatní brankáře je to těžké a je nám všem jasné, že nám starty nebudou moc rychle naskakovat. Každého zápasu za nároďák si proto hodně vážím. Uvidíme, kam se nakonec se starty dostanu," konstatoval Vaclík.

O sedm let staršího Čecha si váží a rád se od něj učí. "Je neustále na čem pracovat a trávit deset dní po boku jednoho z nejlepších gólmanů na světě mi má určitě co dát. Je to poučné. On má především skvělé postavení v bráně a čtení hry. Říká se, že ho to kolikrát jen trefí, ale nejdříve ten brankář musí dobře stát, aby ho to trefilo. V tom je Petr jedinečný," uvedl Vaclík.

S gólmanem Arsenalu i třetím brankářem Tomášem Koubkem z Liberce prý v národním mužstvu tvoří dobrou partu. "Povahově k sobě máme všichni tři blízko a dokážeme si popovídat i o mimofotbalových věcech. Spolupracuje se nám velmi dobře a věřím, že bude i do budoucna," řekl odchovanec Vítkovic.

Přestože je stále zklamaný z vyřazení z Ligy mistrů, už sní o tom, že by s Basilejí došel až do domácího finále Evropské ligy. "Uvidíme, kam až to dotáhneme. Bylo by krásné, kdyby se nám povedlo hrát finále doma. Ale všichni si uvědomujeme, že ta cesta je hodně dlouhá a bude záležet i na losu," prohlásil Vaclík.

Velkým zážitkem pro něj bylo, když fotbalisty Basileje navštívil v šatně slavný švýcarský tenista Roger Federer. "Je velký fanoušek, byl za námi i v kabině při finále poháru, které jsme bohužel prohráli. Je to sportovec, kterého mám hrozně rád, žijící legenda. Ani jsem nevěděl, co říct. Pro mě to bylo asi největší setkání s osobností, jaké jsem mohl zažít," dodal Vaclík.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud