7. října 2015 • 16:00

Sportovci můžou do Ria, šéf ČOV podepsal přihlášku

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Čeští sportovci se můžou těšit do Ria de Janeiro. V Míčovně Pražského hradu dnes prezident republiky Miloš Zeman a předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval splnili 303 dnů před zahájením letních her základní podmínky - hlava státu podepsala průvodní dopis a šéf ČOV přihlášku. Oba dokumenty musí být doručeny do sídla Mezinárodního olympijského výboru (MOV) v Lausanne do 5. listopadu.


Letní olympijské hry se v Riu de Janeiro v příštím roce uskuteční od 5. do 21. srpna 2016 a Češi se pokusí navázat na úspěšné vystoupení z Londýna, kde před třemi lety získali deset cenných kovů, z toho čtyři zlaté medaile.

"Olympijské hry budou nejen skvělý sportovní svátek, ale také skvělou příležitostí prezentace České republiky," řekl šéf ČOV Kejval. "Od sportovců bude vyžadován maximální výkon a očekávám, že minimálně navážou na úspěšné hry v Londýně a v Soči. Já za sportovní prostředí slibuji, že funkcionáři udělají maximum, aby se co nejvíc sportovců nominovalo a měli možnost podat optimální výkony," dodal Kejval.

Prezident Zeman stejně jako při podpisu přihlášky na zimní hry v Soči lehce poupravil coubertinovské heslo. "Pouze se zúčastnit, to by bylo málo. Důležité je ze sebe vydat všechny síly. Nejdůležitější je sebeúcta," řekl Zeman v krátkém proslovu. "Když odchází sportovec poražen, ale vydal všechny síly, je hoden stejné úcty jako ten, který získal jakoukoli medaili. A pokud vše nevydal a medaili náhodou získá, tak je to málo," řekl prezident a znovu pozval po olympiádě na hrad nejen případné medailisty, ale všechny olympioniky. "Protože vím, že za nimi je tvrdá dřina. Nejen několik minut v disciplínách, ale hodiny a měsíce tvrdé přípravy."

Slavnostního ceremoniálu se zúčastnila i ministryně školství mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová a také více než padesátka sportovců. Nechyběli olympijský vítěz z Londýna moderní pětibojař David Svoboda, královna snowboardcrossu ze Soči Eva Samková, nebo letošní mistři světa kajakáři Jiří Prskavec a Kateřina Kudějová a kanoista Martin Fuksa. Na svoji olympijskou premiéru se těší i golfistka Klára Spilková. "Jako golfisti jsme o olympiádě nikdy nepřemýšleli. A najednou se to stalo. Jsem hrozně ráda, že jsem tu mohla být, že jsem nebyla nikde pryč," řekla Spilková.

Naopak stříbrný medailista z Londýna kajakář Vavřinec Hradilek účast odmítl a na hrad nepřišel. "Moc si vážím pozvánky od Českého olympijského týmu na slavnostní přihlášení našeho týmu do Ria. Bohužel nemám sílu na to, abych tam jako minule seděl v zakouřeném prostředí. Raději si užívám krásného sychravě podzimního dne venku na vodě," napsal Hradilek na sociálních sítích.

Aktuálně má Česko zatím 52 účastnických míst v devíti sportech. Kvalifikace v plném proudu a končit bude až měsíc či dva před olympiádou. Z českých kolektivních sportů mají šanci basketbalisté. Celkově se čeká nominace okolo 130 jmen. "Já bych si přál, abychom se na to číslo dostali. Bude velice záležet na tom, jak se klukům z basketu podaří kvalifikace," řekl sportovní ředitel ČOV Martin Doktor.

Dvojnásobný olympijský vítěz v rychlostní kanoistice Doktor má na starosti přípravu české výpravy pro Rio, kde byl nedávno na inspekční cestě. "Posun v Riu je stoprocentně. Řekl bych, že zdaleka není všechno hotovo, nicméně tam už nic netrčí tak, že bych měl pocit, že se to nestihne. Věřím, že na hry bude vše připraveno, jak má být," uvedl Doktor.

Podle jeho slov bude asi největším problémem doprava. "Ta nás trošku straší," řekl Doktor. Důvodem je, že dopravní systém asi nebude dobudován, jak si původně v Riu představovali. "Jsme trošku připraveni, že se můžeme dostat do komplikací a dopravu budeme řešit s předstihem, ale to je běžné při soutěžích podobného typu," řekl.

Většina sportovců by měla spát v olympijské vesnici. Češi už řeší všechny důležité věci. Jak vybaví medicínský prostor, ale třeba i správnou tvrdost matrací. "Pro to, aby sportovci měli naprostý servis, tak i detaily, jako jsou matrace budeme řešit, aby nic nebránilo tomu, aby se mohli soustředit jenom na výkon," řekl Doktor.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud