9. října 2015 • 15:40

Švýcaři souhlasili s vydáním dalšího zatčeného funkcionáře do USA

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Švýcarská justice dala souhlas k vydání bývalého generálního sekretáře fotbalové konfederace CONCACAF Costase Takkase do Spojených států. Osmapadesátiletý Brit byl jedním ze sedmi funkcionářů zatčených v curyšském hotelu 27. května dva dny před volbou prezidenta mezinárodní federace FIFA.


Takkas podle vyšetřovatelů přijímal úplatky při prodeji marketingových práv na kvalifikační zápasy mistrovství světa. Proti rozhodnutí úřadů se může do 30 dnů odvolat.

Ze sedmi zatčených funkcionářů je ve Spojených státech pouze bývalý Takkasův šéf Jeffrey Webb z Kajmanských ostrovů, jenž u soudu vinu odmítl. Zbylí funkcionáři jsou zatím ve Švýcarsku, i když tamní úřady už souhlasily v minulých dnech a týdnech s tím, že vydají do USA Eugenia Figuereda z Uruguaye, Venezuelana Rafaela Esquivela a Eduarda Lia z Kostariky.

Celkem bylo na základě vyšetřování amerických úřadů z úplatkářství obviněno 14 lidí, devět funkcionářů FIFA a pět spolupracovníků marketingových firem, zabývajících se mimo jiné prodejem vysílacích práv. Spojováni jsou s úplatky přesahujícími za poslední dvě desetiletí 150 milionů dolarů (3,7 miliardy korun).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud