25. listopadu 2015 • 14:04

Plavci chtějí z ME medaile a doufají, že budou v bezpečí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Čeští plavci chtějí na mistrovství Evropy v krátkém bazénu navázat na medailové zisky z minulých let. Šampionát se uskuteční v příštím týdnu od středy do neděle v izraelském městě Netanja. O cenné kovy by měly bojovat opory Simona Baumrtová, která bude obhajovat na znakařských tratích hned tři medailová umístění, polohovkářka Barbora Závadová, prsařka Petra Chocová či kraulař Jan Micka, jenž má v posledních týdnech rekordní formu. Plavci věří, že z hlediska bezpečnosti o ně bude v Izraeli postaráno.


Zatím není jasné, jaká bude na šampionátu konkurence, neboť je možné, že někteří plavci kvůli přípravě na olympijský rok závody vynechají. "Raději ale budeme očekávat tvrdou konkurenci. A já bych byl rád, abychom uloupili nějakou medaili a podívali se co nejčastěji do finále," vyslovil na dnešní tiskové konferenci přání trenér reprezentace Vlastimír Perna. Na minulém šampionátu před dvěma lety v Herningu Baumrtová vyhrála padesátku a přidala další dvě stříbrné medaile, druhá byla i smíšená štafeta polohově.

Čtyřiadvacetiletá Baumrtová už má z ME v krátkém bazénu doma celkem devět individuálních medailí, ale z vrcholné akce si naposledy přivezla cenný kov právě před dvěma lety z Herningu. Loňské ME v Berlíně jí nevyšlo a v Izraeli by se chtěla vrátit na pódium. "V přípravě jsem se zaměřila na druhou polovinu trati, na starty a obrátky," uvedla Baumrtová, která dnešní den strávila na promoci.

Zdravotní potíž přibrzdila v přípravě Závadovou, pátou ženu z letošního mistrovství světa v Kazani. Při jednom z dohmatů před třemi týdny si poranila levý loket a týden kvůli tomu trénovala pouze nohy. "Natáhla jsem si nějaké vazy v lokti, takže to trochu ovlivnilo přípravu," přiznala Závadová. "Teď už ale plavu normálně, i když to pořád ještě není stoprocentní, ale mám ještě týden. Ve vodě to nebolí, snažím se na to hlavně nemyslet," uvedla česká rekordmanka.

Micka má skvělou formu, na začátku listopadu vyhrál závod Světového poháru v dlouhém bazénu v Dubaji na 1500 metrů v českém rekordu, přepsat tabulky se mu povedlo i o víkendu v Brně v krátkém bazénu. "Dodalo mi to sebevědomí a chuť a chtěl bych ten osobák zase překonat. Pro mě je větší motivace čas, na umístění tolik nehledím," řekl. "Nechám tomu volný průběh a uvidíme, co se podaří," dodal.

Plavci sledují pozorně i aktuální bezpečnostní situaci v Izraeli, kde se v poslední době vyhrotily boje Palestinců s Izraelci zejména kvůli sporům o posvátná místa na Chrámové hoře v Jeruzalémě. To je však od Netanji asi 100 kilometrů daleko. Stejně tak pásmo Gazy.

"Naši se tam původně chtěli jet podívat, ale asi to skrečují. Já z toho také nadšená nejsem a trochu se bojím," přiznala Závadová. Pochyby má i prsařka Martina Moravčíková. "Můj taťka je voják a také z toho neměl moc radost. Ale věřím, že se o nás postarají," prohlásila Moravčíková. "Já to moc nesleduji, věřím, že nás ochrání," doufal Micka.

Kouč Perna bude na své svěřence apelovat a nařídí přísnější režim. "Do které země dneska jet, abychom měli jistotu..." vznesl Perna řečnickou otázku. "Izrael má bezpečnostní složky za ty roky propracované, jsem v klidu. Postarají se o nás," věřil kouč. "Plavce ale budu instruovat, nebude to tak volné jako jindy. Kontroly asi budou trochu otravné, ale na to si musíme zvyknout. Je to pro naše dobro," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud