26. listopadu 2015 • 10:58

Kraulař Micka chce na ME hlavně kvalitní čas, o umístění nemluví

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Už několik let se o Janu Mickovi mluví jako o největším českém plaveckém talentu za poslední roky a po roční stagnaci zaviněné i zraněním se dvacetiletý kraulař opět letos dere vzhůru. Před mistrovstvím Evropy v krátkém bazénu v Izraeli ale brzdí optimismus, byť v posledních týdnech překonal vlastní český rekord na 1500 metrů v dlouhém i krátkém bazénu. Zajímají ho hlavně časy, o umístění mluvit nechce.


Když při Velké ceně Brna o uplynulém víkendu překonal národní rekord, byl zklamaný. Chtěl plavat dokonce až o sedm sekund rychleji. "Na jednu stranu to je fajn, že jsem plaval osobák, ale vím, jak jsem trénoval dřív a jak je to teď. Na tréninku plavu mnohem rychleji," řekl Micka. "Tak doufám, že jak na mistrovství Evropy bude větší konkurence, větší adrenalin, tak že se vyhecuju a budu plavat o hodně líp," dodal.

Jeho aktuální český rekord má hodnotu 14:38,25 minuty, což jej mezi přihlášenými plavci řadí na osmé místo. Pokud by chtěl Micka bojovat o medaile, bude muset zřejmě být až o osm sekund rychlejší. "Ale já na to mám," myslí si plavec.

Na šampionátu budou na nejdelší trati poprvé rozplavby a finále, nikoliv jen jednorázové závody s plavci rozdělenými podle výkonnostní úrovně. Takže Micka chce postoupit mezi finálovou osmičku. "Ale hlavně chci stlačit ten rekordní čas co nejvíc," zopakoval.

Předtím se ale také musí vyrovnat s tím, že ho v krátkém bazénu čeká 59 obrátek. "Pro mě už to je rutina, při tréninku si zpívám, přemýšlím o různých věcech, povzbuzuju se a motivuju. Celkem to jde," pousmál se Micka. A někdy si dokonce zpívá i při samotném závodu. "Po pěti bazénech nevíte, co už... Když už nevím, tak si zpívám," prozradil. Písničky ale nespecifikoval. "Takové sprostonárodní," rozesmál se.

Je juniorským mistrem Evropy, ale prosadit se mezi seniory nebývá snadné. Loni v jeho prvním roce mezi dospělými byl ale na ME v Berlíně dvakrát ve finále. "Říkal jsem si, že je to dobré. Jenže pak jsem měl další zdravotní patálie a trochu mě to demotivovalo," poukázal na zraněné rameno a letošní zánět slepého střeva. "Ale teď to snad jde dobře, snad se karty zase otočí," doufal.

Sice nemluví o medailích, ale ty chce každý a Micka přiznává, že i on. "Samozřejmě, ale já o tom nechci mluvit. Protože když člověk moc chce, většinou to nejde. Tak tomu radši nechávám volný průběh," uvedl. Prioritní je pro něj každopádně dlouhý bazén a příprava na příští rok s vrcholy na ME v Londýně a hlavně na olympijských hrách v Riu. Před třemi lety v Londýně byl v sedmnácti letech nejmladším členem české výpravy. V Riu už by mohl patřit k adeptům na účast ve finále.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud