26. listopadu 2015 • 15:52

Rusko přijalo vyloučení z IAAF za doping a nebude se odvolávat

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Ruský atletický svaz přijal bez výhrad vyloučení z IAAF kvůli systematickému dopingu a nebude podnikat žádné právní kroky, aby se proti němu bránil. Naopak ruští funkcionáři přislíbili, že budou aktivně spolupracovat na rozsáhlých reformách, aby mohli být přijati zpět. Oznámila to IAAF na svém zasedání v Monaku.


Ruský svaz podle zástupců Rady IAAF písemně potvrdil, že "v plném rozsahu akceptuje své vyloučení a nebude požadovat slyšení". Před návratem do struktur IAAF musí Rusko splnit řadu reformních kroků, potrestat sportovce, trenéry, lékaře a všechny další zapletené v minulosti do dopingu.

"V Rusku teď velice tvrdě pracujeme na tom, abychom mnoho změnili. Budeme s nominovanou komisí aktivně spolupracovat. Doufám, že se určitém čase dočkáme kladných výsledků a návratu do rodiny IAAF," uvedl v dopise Radě IAAF generální sekretář ruského svazu Michail Butov.

Rada IAAF rozhodla o vyloučení Ruska z mezinárodních atletických soutěží 13. listopadu kvůli rozsáhlému porušování antidopingového kodexu. Podle zprávy vyšetřovací komise Světové antidopingové agentury WADA se v ruské atletice dopovalo s podporou státu, ničily se uložené vzorky nebo za úplatu zatajovaly pozitivní výsledky testů.

O tom, zda a kdy bude suspendace zrušena, rozhodou inspektoři IAAF. Pětičlenný inspekční tým, vedený norským antidopingovým expertem Runem Andersenem, má poprvé přijet na kontrolu do Ruska ještě v tomto roce. První zprávu, na jejímž základě posoudí postup reforem, má rada IAAF dostat na stůl 27. března na jednání v Cardiffu.

Už nyní tak je jasné, že ruští atleti nebudou smět startovat na halovém mistrovství světa v Portlandu. Ohrožena je i jejich účast na olympijských hrách v Riu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud