27. listopadu 2015 • 10:23

Kouč biatlonistů chce úspěchy dál posouvat k výhrám

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Víc individuálních vítězství, to je cíl českých biatlonistů před novou sezonou, která začne v neděli Světovým pohárem v Östersundu. V posledním ročníku vyhrála Veronika Vítková sprint v Oberhofu a Gabriela Soukalová v Pokljuce, ale o další zlaté kovy z celkem 21 pódiových umístění se vždy postaraly už jen štafety a na MS titul vybojovala smíšená čtveřice.


S jídlem roste biatlonistům chuť, kouč Ondřej Rybář má ještě další přání a sny. "Biatlon dokázal hodně, ale zdaleka ne tolik, co by se dosáhnout dalo. Je před námi spousta možností, které bychom si rádi splnili," prohlásil Rybář.

"Každý sportovec to dělá proto, že chce vyhrávat. Takže mám na mysli nějaké individuální vítězství v závodech SP nebo na mistrovství světa. Někdo už od toho byl kousíček, někomu se to povedlo a rád by si to zopakoval," uvedl trenér. "Když vyhrajete, chcete znovu. Když vyhrajete dvakrát, chcete vyhrát pětkrát. Vždy to jde posunout," řekl novinářům.

Vítková měla před odjezdem na závěrečné soustředění na sever střevní problémy, ale připravily ji pouze o tři dny přípravy. "Nebylo to nic zásadního. Báli jsme se chřipky, aby se to nevleklo, ale naskočila do tréninku a tam fungovala výborně, bez problémů a komplikací," ujistil Rybář. Lucie Charvátová se zase řízla do spouštěcího prstu. "To se občas stane, to nic," řekl kouč.

České ženy loni vyhrály třikrát štafetu a i tentokrát podle Rybáře mohou mít na to, aby vyučovaly svět. "Každá sezona ale může být jiná," varoval. "Loni holky ukázaly, že na to mají. Verča (Vítková) běžecky určitě, Gabča (Soukalová) se chytla v druhé půlce sezony. Byl bych špatný trenér, kdybych si nemyslel, že na tom budou dobře," prohlásil. "Ještě se sice neporovnaly s konkurencí, ale to uvidíme," uvedl.

V Östersundu je všechno připraveno, i přes teplý podzim organizátoři trať připravili i díky posledním chladným dnům a sněžení. "Zprávy hovoří o tom, že to vypadá dobře," uvedl Rybář. Tým má za sebou i kontrolní závody. "Nominace byla uzavřená, nehrálo to zásadní roli, ale určitě ukázalo obrázek, kdo růžky vystrkuje," řekl. Sestavu na nedělní štafety ale jasnou ještě nemá. "Podle aktuálního stavu, uvidíme v sobotu," poznamenal.

Několik úspěšných sezon za sebou přineslo biatlonu slávu a peníze. Rybář každý rok přemýšlí, jak přípravu ještě vylepšit a jak tým posunout. Zvažoval dokonce, že by týmu pořídil po vzoru severských velmocí i servisní kamion. Nakonec od toho upustil.

"Zatím je to pro nás komplikace. Nemáme problém, abychom přípravu absolvovali, a nechceme zbytečně vyhazovat peníze. Rád bych tvrdil, že nás peníze nezkazily a že si vážíme hodnot, které jsme měli, a nevymýšlíme si nic, co by pro nás bylo nesmyslné," řekl.

Priority má jinde, proto se za peníze staví depo na sníh v Novém Městě na Moravě, zmodernizuje se areál v Jablonci. "Tam bychom chtěli mít nové zázemí. Tak můžeme tu přípravu zase posunout. Ten projekt už máme v hlavě pět let a tehdy všichni říkali, že to je to z říše pohádek, že to tu nikdy nebude. A teď ten projekt je hotový a začalo se hrabat do země," radoval se Rybář.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud