29. listopadu 2015 • 17:08

Finále F1 ovládl opět Mercedes, vyhrál Rosberg před Hamiltonem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Závěrečný závod mistrovství světa formule 1 v Abú Zabí vyhrál Němec Nico Rosberg před mistrem světa Lewisem Hamiltonem z Velké Británie. Stáj Mercedes díky nim vybojovala rekordní dvanáctý double v sezoně a vytvořila i nové maximum v počtu bodů v Poháru konstruktérů. Se 703 body vylepšil tým svůj loňský rekord o dva.


Třetí dojel ve Spojených arabských emirátech Fin Kimi Räikkönen z Ferrari a zajistil si čtvrté místo v konečném pořadí šampionátu za týmovým kolegou Sebastianem Vettelem. Německý exmistr světa se ve finále sezony po startu z šestnácté pozice propracoval až na čtvrtou.

Rosberg vyhrál po vítězstvích v Mexiku a Brazílii třetí závod za sebou a poprvé v životě slaví hattrick. V kariéře už to byl jeho čtrnáctý triumf. Založil na něj v kvalifikaci ziskem šesté pole position v řadě a také na startu ukázal, že má v závěru sezony lepší formu než Hamilton.

"Kdyby to záleželo na mně, mohla by nová sezona začít hned zítra, nepotřebuju dovolenou," řekl Rosberg po šestém vítězství v sezoně. Hamilton jich má letos na kontě o čtyři víc, i proto slaví titul. "Proti Lewisovi se velmi těžko závodí. Je to tvrdý soupeř, o to lepší je vždycky ten vítězný pocit," dodal Rosberg.

Světový šampion Hamilton po rozsvícení zelených světel trochu zaváhal a měl z počátku problémy udržet druhé místo před Räikkönenem. Rosberg v dalším průběhu závodu zajížděl nejrychlejší kola a soupeřům ujížděl. Po klidnější úvodní pasáži přineslo změnu až pětadvacáté kolo, kdy se rozsvítilo umělé osvětlení a Hamilton najednou začal zrychlovat a Rosberga dojíždět. Němec zajel podruhé do boxů a umožnil Britovi navyšovat vedení.

Trojnásobný mistr světa si vypracoval náskok šestnácti sekund a chvíli diskutoval s inženýry, že by dojel závod s jedinou zastávkou v boxech, ale to vedení stáje odmítlo. Když pak zajel k poslední výměně kol, zařadil se znovu až za týmového kolegu s prakticky nedostižnou ztrátou.

"Když Nico zajel do boxů, měl jsem možná trochu zvolnit a šetřit pneumatiky. Nebyly na tom tak špatně, byl bych to možná dojel. Pak už to při zpětném pohledu nebylo asi to nejlepší řešení zůstat tak dlouho na trati, ale zkusili jsme to. Nico dnes prostě zacházel s pneumatikami lépe," řekl Hamilton.

"Mistr světa zní ale lépe než vítěz závodu," konstatoval Hamilton. V sezoně vedle deseti vítězství skončil šestkrát druhý a jednou třetí, na stupních vítězů nebyl jen v Maďarsku (6.) a v Singapuru (nedokončil). "Byl úžasný rok. Teď už můžu naplno slavit," řekl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud