29. listopadu 2015 • 18:13

ARD: Šéfa keňské atletiky a další funkcionáře čeká suspendace

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Za doping v keňské atletice začínají vedle sportovců nést následky také vrcholní funkcionáři. Podle německé televizní stanice ARD bude v příštím týdnu pozastavena činnost šéfovi národního svazu Isaiahu Kiplagatovi, členovi rady mezinárodní federace IAAF Davidu Okeyovi a vedoucímu reprezentace Josephu Kinyuovi.


"David Okeyo už na nynější jednání rady nejezdil. Zabývá se tím etická komise a také to vyšetřuje policie," řekl ARD nový předseda IAAF Sebastian Coe. Kiplagat je už 23 let šéfem keňské atletiky. Od roku 1999 byl v radě IAAF a letos usiloval o funkci místopředsedy, ale neuspěl.

Keňa čelí podobně jako Rusko podezření, že její atleti zejména ve vytrvalostních disciplínách systematicky užívali zakázané látky a funkcionáři pozitivní testy kryli. Po vypuknutí skandálu, který rozpoutalo zveřejnění zprávy Světové antidopingové agentury, dostalo v tomto týdnu sedm keňských závodníků tresty za doping. Čtyřletý distanc obdržela i dvojnásobná mistryně světa v krosu Emily Chebetová. Od začátku roku je v trestu jiná hvězda Rita Jeptoová, vítězka maratonů v Chicagu a Bostonu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud