30. listopadu 2015 • 19:15

Plzeň vyhrála v Jablonci 1:0 a stala se ligovým půlmistrem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Plzně vyhráli v 15. kole první ligy 1:0 v Jablonci a stali se půlmistrem nejvyšší soutěže. Bitvu dvou pohárových aspirantů rozhodl ve prospěch obhájce titulu ve 32. minutě Jan Baránek. Viktoria bodovala proti Jablonci potřinácté za sebou a spravila si chuť poté, co nepostoupila ze skupiny Evropské ligy. Severočeši naopak potvrdili, že se jim na podzim nedaří doma a na vedoucí Plzeň ztrácejí už patnáct bodů.


"Co se týče ligy, s bodovým ziskem i postavením panuje spokojenost. Když jsem přicházel do Plzně, tak jsme měli, myslím, pět bodů ztrátu na Spartu. Z jedenácti utkání jsme deset vyhráli, je to i v tabulce vidět. Ale na druhou stranu mě mrzí, jakým způsobem jsme se prezentovali v Evropě. To mužstvo má určitě na víc," řekl plzeňský trenér Karel Krejčí.

V zimním počasí za vytrvalého sněžení se hrál svižný fotbal v dobrém tempu. V úvodu byl nebezpečnější Jablonec. V desáté minutě nacentroval do vápna bývalý plzeňský záložník Pospíšil, ale nabíhající Romera ve skluzu balon mezi tyče neusměrnil.

Ve 23. minutě si na Hrošovského kolmici naběhl nejlepší ligový střelec Ďuriš, podél Hrubého dostal míč do sítě, ale radost z dvanácté trefy v tomto ročníku mu pokazil ofsajd, který odmával pomezní rozhodčí. Na druhé straně na přelomu 26. minuty vypálil Mingazov, Kozáčik jeho přízemní ránu vyrazil do strany, kde v poslední chvíli zblokoval Karavajevovu dorážku Matějů.

Ve 32. minutě ale udeřili hosté. Na centr od Hořavy, hrající 200. zápas v nejvyšší soutěži, si naskočil Baránek a hlavičkou o zem překonal Hrubého. Jako stoper si připsal už třetí gól v této ligové sezoně a odčinil penaltový faul ve čtvrtečním prohraném duelu v Minsku (0:1).

"Hned mě to po zápase napadlo, že to bylo takové odčinění Minsku. Aspoň jsem to klukům trochu vrátil. Zůstal jsem tam po standardce. Hořka tam dával centr, trefil jsem to o zem, že to ještě sjelo, takže těžké pro gólmana," uvedl Baránek.

"Chtěli jsme podat podobný výkon, jako jsme hráli v Evropě s Kodaní, s Ajaxem. Bohužel zničehonic jsme dostali gól, přestože jsme i my měli šance. Plzeň se trošku zklidnila, my jsme bohužel nervozitou vyhodili spousty míčů a byli bez balonu," podotkl domácí kouč Jaroslav Šilhavý.

Jablonec mohl ještě do poločasu srovnat. V 41. minutě napřáhl za vápnem Pospíšil, ale bývalému klubu branku nedal, protože Kozáčik jeho přízemní pokus k tyči vyrazil. Další velkou šanci měli Severočeši šest minut po pauze, kdy po centru zprava hlavičkoval neobsazený Mingazov nad.

Jablonecký kouč Šilhavý posílil útok o dalšího bývalého plzeňského hráče Wágnera a hostům se tak začal otevírat prostor pro brejky. V 59. minutě utekl obraně Ďuriš, ale pálil jen do boční sítě. Na druhé straně se Pospíšilův technický pokus snesl těsně nad.

Rušnou tříminutovku zakončila gólová možnost Kopice. Ještě v minulé sezoně hráč Jablonce si zpracoval na zadní tyči centr zleva, obhodil si obránce, ale pak zamířil těsně mimo. V 68. minutě si na roh naskočil domácí Pernica a k vyrovnání mu scházely centimetry.

Jablonec se tlačil dopředu a Viktoria stále víc hrozila z brejků. Hosté se nejprve marně dožadovali penalty a pak je od pojištění náskoku dělil jen kousek, když se tečovaný míč snesl na břevno domácí branky. V závěru už hosté na těžkém terénu čtvrtou ligovou výhru po sobě v klidu udrželi.

"Myslím, že jsme vyhráli zaslouženě, že jsme byli kombinačně lepší. Škoda, že jsme po pauze zahodili dvě šance. Kdybychom šli do dvoubrankového vedení, závěr by byl klidnější. Ale defenziva pracovala dobře a v závěru jsme to takticky uhráli," řekl Krejčí.

"Proti Plzni jsme vypracovali poměrně dost šancí, i když oni měli taky, hlavně v závěru, kdy jsme to úplně otevřeli. Z mého pohledu si neskromně myslím, že remíza by tomu slušela víc. Vypili jsme si kalich hořkosti tohohle podzimu až do dna," dodal jablonecký kouč Šilhavý.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud