30. listopadu 2015 • 20:40

Skikrosař Kraus ukončil v 41 letech kariéru

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Dvojnásobný mistr světa ve skikrosu Tomáš Kraus ukončil v 41 letech kariéru. Čtyřnásobný vítěz Světového poháru oznámil odchod do sportovního důchodu na dnešní rozlučkové party v Praze.


Po zlomenině stehenní kosti v minulé zimě Kraus plánoval, že ještě v této sezoně zkusí závodit. Nyní se ale rozhodl, že už se na start nepostaví.

"Věším přezkáče na hřebík," oznámil Kraus. "Někdo to čekal před deseti lety, někdo před pěti, někdo říkal předloni, že to už je vrchol, a přišlo to teď," usmál se.

Rozhodnutí ukončit kariéru udělal v minulých dnech na Srí Lance. "Nebylo to těžký. Zažil jsem toho tolik dobrého i špatného, váhy byly nastejno a řekl jsem si jenom, že už byl nejvyšší čas," řekl Kraus. "Sešlo se to. Tělo řeklo ne. Hlava řekla, že už neví, jestli to je potřeba. A doma mám pěknou rodinu a už není potřeba, abych je vystavoval každý týden takovým stresům, kterým jsem je vystavoval minulé roky," dodal.

Ještě se zkoušel na sezonu připravit. Absolvoval dva kempy na ledovcích, ale pochopil, že už se nedostane do formy. "Dělal jsem hodně, abych vyzkoušel, jestli to půjde nebo ne. A zjistil jsem, že se za měsíc nebudu cítit dobře a nebudu ve formě, abych mohl dělat výsledky. Tak jsem si v klidu sedl a rozhodl se," řekl Kraus.

Když obvolával kamarády na rozlučkový večírek, tak si uvědomil, že není vůbec snadné oznámit konec. "Bylo divné říkat, přijď, budu oznamovat končení. Říkal jsem, že budu věšet závodění na hřebík, že se nachýlil čas, a po deseti telefonech jsem zjistil, že to není jednoduché končit, ale teď už je to v klidu. Těším se na zítřek, když už nebudu mít před sebou, jestli budu závodit, a pojedu jiný příběh," řekl Kraus.

Děčínský rodák Kraus je ikonou skikrosu. V roce 2002 vyhrál první závod seriálu SP. "Asi se mi hodně líbí, jak jsem vyrůstal s disciplínou, jak jsem zažíval začátek," řekl vítěz patnácti závodů, jenž malý křišťálový globus za skikros získal v letech 2005, 2006, 2008 a 2009.

V roce 2006 dokonce ovládl hodnocení všech akrobatických lyžařů, v letech 2005 a 2007 se stal světovým šampionem. "Každý čas ve skikrosu měl svoji atmosféru. Uvědomil jsem si, že to byl zajímavý čas," řekl Kraus.

Při rozjezdu skikrosu v roce 2002 říkal, že jde o motokros na lyžích. Nyní svůj názor poopravil. "Teď to spíš vypadá jako F1 na lyžích. Všichni jedou za sebou, je to hodně těsný, rychlosti vysoký. Posunulo se to tímhle směrem," uvedl.

Ostrou disciplínou plnou skoků a pádů mu bude navždy připomínat jeho tělo. Vždyť i jeho poslední závod v kariéře skončil letos v Arose pádem a zlomenou nohou. "Zjistil jsem, že jsem těch zlomenin neměl zase tolik," mávl Kraus rukou.

Jen olympijský úspěch mu chybí. Při premiéře skikrosu pod pěti kruhy ve Vancouveru 2010 skončil jedenáctý a loni v Soči o sedm míst horší. Od podzimu ale manažersky zastupuje olympijskou vítězku ve snowboardcrossu Evu Samkovou a pomáhat bude i skikrosařce Andree Zemanové. "Obě můžou olympijské zlato udělat, a když u toho budu trochu přítomný, tak si sen můžu trochu splnit," řekl.

Na svazích začínal jako sjezdař, je trojnásobným mistrem republiky ve slalomu a dvojnásobným v obřím slalomu. Čtyřikrát startoval na sjezdařském MS.

V blízké budoucnosti bude shánět sponzory Samkové, pomáhat Zemanové a s kamarádem už před rokem rozjeli cestovní kancelář zaměřenou na lyžařské a surfařské zážitky. "Na Srí Lance jsme zjišťovali resorty na surfování, tímhle směrem se chceme ubírat. Už rok na tom pracujeme a už jsme tý práce udělali hodně," uvedl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud