16. ledna 2016 • 16:02

Prevc je mistrem světa v letech na lyžích, Koudelka byl dvacátý

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Slovinec Peter Prevc je novým mistrem světa v letech na lyžích. Suverénní lídr skokanského Světového poháru se vedení v soutěži na Kulmu ujal po třetím kole, ve kterém vylepšil rekord můstku výkonem 244 metrů. Jury poté kvůli silnému větru finálové kolo zrušila. Prevc porazil o 3,3 bodu Nora Kennetha Gangnese a slaví další triumf po nedávném vítězství v Turné čtyř můstků.


Nejlepší z Čechů Roman Koudelka obsadil dvacáté místo. Jan Matura, Tomáš Vančura a Lukáš Hlava se seřadili od 22. příčky.

Koudelka, který před dvěma lety v Harrachově skončil šestý, si oproti pátku o místo polepšil díky skoku dlouhému 202 metrů, jímž poprvé v Bad Mitterndorfu pokořil dvousetmetrovou hranici. Nejdelší český let v soutěži předvedl devatenáctiletý nováček v reprezentaci Vančura, který v pátečním 1. kole dolétl na 210,5 metru.

Třiadvacetiletý Prevc, obhájce bronzu z Harrachova 2014 a po Robertu Kranjecovi (2012) druhý slovinský šampion v historii, už v pátek začal šampionát rekordním skokem 243 metrů. Ve druhém ale předvedl "jen" 213,5 a v polovině šampionátu na tom byl nejlépe Gangnes. Ve třetím kole Prevc znovu "ulétl" a Gangnesovi výkon 238,5 k udržení vedení nestačil. Třetí skončil domácí Rakušan Stefan Kraft, který předvedl tři vyrovnané lety v rozmezí 220 a 226,5 metru.

Obhájce titulu Severin Freund z Německa skončil šestý hned za nestárnoucím Noriakim Kasaiem z Japonska, třiačtyřicetiletým mistrem světa ze šampionátu v Harrachově v roce 1992.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud