9. února 2016 • 14:10

Keňa mírní prohlášení o případné neúčasti na OH kvůli viru zika

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Keňa zmírnila prohlášení, že zvažuje neúčast svých elitních běžců a dalších sportovců na srpnových olympijských hrách v Riu de Janeiro kvůli šíření viru zika v Brazílii. Tuto možnost naznačil šéf Keňského olympijského výboru Kipchoge Keino, vedoucí výpravy Stephen Soi však ujistil, že přípravy na hry běží podle plánu a že takový krok není na pořadu dne. Český olympijský výbor (ČOV) situaci monitoruje, zatím však nepřijal žádná zásadní rozhodnutí, podobně jako zástupci dalších zemí.


Vedení Keňského olympijského výboru volá po zajištění absolutní zdravotní bezpečnosti ze strany organizátorů. "Samozřejmě nechceme vystavit naše sportovce riziku, pokud by rozšíření viru zika dosáhlo epidemie. Pořadatelé nám musí dát záruky, že jejich země je bezpečná, abychom tam naše sportovce mohli přivézt," prohlásil Keino. Keňa se aktuálně potýká s následky dopingového skandálu mezi atlety, přesto by měli obzvlášť její běžci platit za velké favority.

Soi uvedl, že Keinova slova byla vytržena z kontextu. "Monitorujeme celou situaci, zatím je brzy na to hovořit o naší případné neúčasti, zvlášť půl roku před akcí," řekl Soi.

Zástupci Keni jsou v kontaktu s organizátory OH. "Řekli jsme jim jasně, že pokud nevyčistí sportoviště od potenciální nákazy, tak tam nepojedeme," prohlásil údajně Keino, olympijský vítěz z Mexika a Mnichova. Virus přenáší druh komárů, který se vyskytuje zejména na severu země, ale objevuje se i v Riu.

Americký olympijský výbor doporučil všem svým svazům, aby v zájmu bezpečnosti sportovců situaci zvážily a nechaly rozhodnutí o cestě do Brazílie na každém jednotlivci. "Pokud by se měli cítit jen trochu ohrožení, tak ať tam nejezdí," uvedl výbor v prohlášení.

Další země se sportovními ambicemi zatím žádné doporučení nevydaly a neuvažují o neúčasti. "Zatím nemám žádné indicie, že by někdo zvažoval nejet na olympijské hry. Ale pokud by tomu tak bylo, měli bychom pro to pochopení," stojí v prohlášení Australského olympijského výboru.

Také ve Velké Británii zatím nemají potřebu zvažovat neúčast na OH. "Nikdo zatím nevyjádřil obavu a nikdo nezvažuje, že by do Ria nejel," prohlásil tamní šéf Sebastian Coe. Pouze britský veslař Andrew Triggs Hodge oznámil, že do Brazílie nepojede jeho žena Eeke. "Má strach," uvedl.

Bojkotovat olympiádu kvůli viru zika nechtějí ani Japonci či sportovci Nového Zélandu. "Nemáme žádné náznaky," uvedl šéf japonského výboru Cunekazu Takeda. "Ale pokud by někdo nechtěl jet, bude mít naší plnou podporu," přidal mluvčí Australského olympijského výboru.

ČOV situaci monitoruje. "Pečlivě sledujeme vývoj, abychom nic nepodcenili a vyloučili jakákoliv zdravotní rizika pro naše sportovce. V současné chvíli není nutné přijímat žádná zásadní rozhodnutí," řekl ČTK mluvčí Marek Brodský.

Funkcionáři získávají informace přímo z Ria od organizátorů, MOV, zdravotnických institucí i spolupracovníků. "Všichni uvádějí, že s výjimkou těhotných žen není virus zika nějak fatálně nebezpečný. Organizační výbor vyloučil, že by nákaza měla ovlivnit přípravu a průběh her," ujistil Brodský. "Do začátku her je ještě půl roku," dodal.

Virus se zatím šíří nejvíc právě v Latinské Americe, odborníci se obávají jeho rozšíření do Afriky a Asie. Kvůli viru, proti němuž dosud není žádný lék ani vakcína, platí celosvětový stav nouze. Postihuje nejvíce těhotné ženy a má velký vliv na zdraví nenarozených dětí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud