10. února 2016 • 11:28

Zámorský našel po návratu ze zámoří v Örebro herní pohodu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Obránce Petr Zámorský na začátku sezony vzdal boj o šanci v NHL v dresu New York Rangers a po návratu z farmy v Hartfordu do švédského Örebro si užívá hokej, který mu sedí. Poprvé v sezoně se také třiadvacetiletý zlínský odchovanec dočkal pozvánky do české reprezentace a těší se na zápasy s Ruskem v Třinci a Ostravě.


"Čekám dva velice dobré zápasy ve vysokém tempu," řekl novinářům Zámorský. Účastník mistrovství světa v Minsku v roce 2014 byl v národním týmu naposledy loni v dubnu, ale na startu přípravy na domácí šampionát v Praze výběr Vladimíra Růžičky opustil.

Teď pod novým trenérem Vladimírem Vůjtkem dostane první příležitost před domácím publikem a může se těšit na vyprodané haly. "Vždycky se hraje líp, když je parádní kulisa," uvedl Zámorský, který nepřemýšlí nad tím, zda má šanci si vybojovat účast na mistrovství světa v Rusku. "Je to daleko. Jsem nachystaný na tyto dva zápasy a chci hrát co nejlíp."

V Örebro produktivní bek nasbíral ve 20 zápasech 12 bodů za čtyři branky a osm asistencí. V klubu už dohrál minulou sezonu, kterou začal v Blues Espoo. Ve Finsku a Švédsku hostoval z Rangers, kteří s ním v roce 2014 podepsali jako s nedraftovaným volným hráčem dvouletou dvoucestnou smlouvu. Sen o NHL ale nevyšel.

Zámorský loni i letos nedostal při kempu Rangers šanci ani v přípravném zápase a říci si o místo dobrými výkony na farmě v AHL také neměl příležitost. "Nevyšlo to tam. Rozhodl jsem se jít dál. Začal jsem to cítit prakticky od začátku sezony. Na farmě jsme byl sedmý obránce a nehrál jsem. Cítil jsem, že je něco špatně," řekl zadák, který v 10 duelech v AHL zaznamenal gól a asistenci.

Kouč Hartfordu Ken Gernarder mu prostor na ledě nedával. "Z prvních dvaceti zápasů jsem hrál jen tři nebo čtyři přes dvacet minut. Sedli jsme si s trenérem a on řekl, že sází na jiné hráče. V tu chvíli jsem neviděl důvod pokračovat. Nevím, jestli neměl rád moji hru, nebo jsem na něj byl moc ofenzivní," uvedl k listopadovému návratu do Evropy.

Krátký pobyt v zámoří bere ale jako dobrou zkušenost. "Viděl jsem, jak to tam funguje," řekl. Naděje na NHL se do budoucna nevzdává. "Uvidíme. Teď mám ještě na rok smlouvu ve Švédsku, tam jsem maximálně spokojený."

O jeho služby se v listopadu zajímal i Zlín, ale Zámorský zvolil jiné známé prostředí v Örebro. "Táhlo mě to tam zpátky. Dávají mi šanci, mají rádi moji hru a hraju hodně. Ve Švédsku se víc drží puk, ten styl mi sedí. Je to liga, kterou jsem možná hledal," podotkl.

Klub je desátý a předkolo play off by mu nemělo uniknout. "Loni šlapal tým víc, hráli jsme nahoře v první čtyřce. Ale odešli nějací hráči. Švédové jsou však hodně optimističtí. Dostali jsme třeba 2:8 s posledním a oni se snaží hledat spíš pozitivní věci," popsal.

V týmu působí s obráncem Jakubem Krejčíkem a před lednovým odchodem do Dynama Moskva byl v Örebro i útočník Jakub Petružálek. "Jak tam byl Petry, tak tam hrály i české písničky. Jak odešel, tak si to tam zase vzali do rukou Švédové," líčil, jak vyhlášený DJ Petružálek dělal atmosféru v kabině, v které vedle Švédů a Čechů jsou i Finové, Slováci, Kanaďan či Američan.

Ve Švédsku je podobně jako loni spokojený i po životní stránce, jen jsou podle něj cítit problémy s imigranty. "Je to nepříjemné, loni tam problémy nebyly. Posedávají hlavně ve městě ve fast foodech a podobných podnicích. Přítelkyni tam nemůžu pouštět samotnou. Člověk z toho má strach, když jich tam sedí patnáct," uvedl Zámorský.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud