10. února 2016 • 13:30

Šéf FAČR Pelta zíral na zázemí v Kataru: To jsem ještě neviděl

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta byl v minulých dnech na návštěvě Kataru a přesvědčil se o tom, že země je připravená na pořádání fotbalového mistrovství světa v roce 2022. Lepší zázemí prý ještě neviděl. V zimě panuje v Kataru i příjemné počasí, proto kvituje, že se FIFA rozhodla přesunout šampionát na prosinec.



"Pozvali mě tam na asijskou kvalifikaci o olympijské hry. Když jsem viděl tréninkové centrum a zázemí, tak to trumflo vše, co jsem dosud viděl. To bylo něco neuvěřitelného, zázrak a nikdo se tomu nedokáže přiblížit," prohlásil Pelta při dnešním rozhovoru s novináři. "Rozhodně nemám obavy, že by přípravu turnaje nezvládli," dodal.

V Kataru byl na konci ledna, kdy je tam podle něj ideální počasí pro fotbal. "Když se tam bude hrát mistrovství v tuto dobu, tak to bude fantastické. Neumím si to tam ale představit, pokud by se tam hrálo v létě, v tom horku. Zdraví hráčů a fanoušků je to hlavní," řekl.

Proto je rád, že FIFA šampionát přesunula na prosinec. I když to ovlivní především evropské soutěže, které nemají přes zimu přestávku, v čele s anglickou ligou, a jejich marketingové zájmy.

S ekonomickými důsledky změny termínu by podle Pelty mohl pomoci právě Katar. "Katar má ekonomickou sílu na to, aby to vyřešil. A to i přesto, že teď tam v důsledku nízkých cen ropy zavádějí rozpočty, které dosud většina sportovních organizací neměla, protože peníze nebyly problém," uvedl.

Pelta se sešel i s kandidáty na post prezidenta FIFA, který se bude volit na konci února. Podruhé tam jednal i s jedním ze dvou favoritů šejchem Salmánem bin Ibráhímem Chalífou. Předseda asijské konfederace o prezidentský post bojuje především s generálním sekretářem UEFA Giannim Infantinem. Podle Pelty bude klíčové, ke komu se přikloní Afrika.

Africký kontinent sice nedávno vyjádřil podporu Salmánovi, do voleb se to však podle Pelty ještě může změnit. "Jedna věc jsou přísliby a druhá samotná volba. Dříve panovala dohoda mezi Evropou a Asií, ale situace se změnila suspendací (předsedy UEFA) Michela Platiniho a dochází ke třenicím," uvedl Pelta.

"Stále probíhají jednání. Jasno by mělo být nejpozději den před volbou, kdy budeme chtít na zasedání UEFA od pana Infantina jasně deklarovat, jakou má podporu, a následně se rozhodneme. Jde o tak zásadní volbu, že si neumím představit, že by se do toho šlo naostro bez toho, aniž by dopředu vznikly dohody," řekl Pelta a opět potvrdil, že FAČR bude při volbě respektovat většinové rozhodnutí UEFA.

Předseda FAČR Miroslav Pelta
Předseda FAČR Miroslav Pelta

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud