11. února 2016 • 10:36

Radil bude poprvé v kariéře bez play off, chce se ale poprat o MS

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Poprvé v kariéře zažije sezonu bez play off hokejový útočník Lukáš Radil. V dresu Spartak Moskva dohraje pětadvacetiletý odchovanec Pardubic v KHL už 18. února a bude čekat, zda si prodlouží konec ročníku v dresu české reprezentace. V případě zájmu si Radil bude muset počkat na přípravu před mistrovstvím světa v Rusku více než měsíc.


"Já jsem snad od dorostu vždycky končil v play off. Je to pro mě zase něco nového. Přijde mi hrozné končit v únoru. Jsem zvyklý hrát minimálně do konce března. Jestli mě reprezentační trenéři povolají, tak bude takové plus, že si budou moct odpočinout a pak se třeba poprat o mistrovství světa," řekl Radil novinářům.

Po skončení soutěžní sezony bude mít ve Spartaku krátký čas na odpočinek a pak jej ještě čeká příprava v klubu. "Zřejmě to bude tak, že po těch zbývajících dvou zápasech dostaneme asi deset dní volno a pak bychom tam měli od 1. března asi 25 dní trénovat," popsal Radil pravděpodobný program. "Ještě jsem to nezažil. Nevím, co se tam bude dělat, tak nevím, co od toho čekat," naznačil, že netuší, jak náročné bude posezonní soustředění.

Jistotu brzkého konce sezony v KHL mají ze současného reprezentačního kádru pro duely s Ruskem v Třinci a Ostravě také obránce Jan Kolář z Chabarovsku a útočník Robert Kousal z Novokuzněcku. Stavitelé národního týmu mohou pro dlouhou přípravu na vrchol sezony vybírat i z řady dalších kandidátů.

Volní budou útočníci Tomáš Zohorna z Chabarovsku, Martin Zaťovič z Togliatti, Radek Smoleňák ze Záhřebu, Roman Horák z Podolsku, Martin Růžička s bekem Filipem Novákem a gólmanem Pavlem Francouzem z Čeljabinsku, zadáci Ondřej Němec z Čerepovce, Lukáš Krajíček z Minsku či gólman Jakub Sedláček z Rigy.

Šance Spartaku na play off se podle Radila začaly rozplývat na startu nového kalendářního roku. "Bohužel se nám nepodařilo vyhrát důležité zápasy se Slovanem a se Záhřebem, s kterými jsme bojovali o play off. Pak se to zlomilo a prohráli jsme i se slabšími soupeři doma. Atmosféra tam chvílemi nebyla moc dobrá, teď už to trochu odeznělo a chceme se vztyčenou hlavou dohrát sezonu," řekl Radil.

Potěšilo ho, že fanoušci Spartaku stále při týmu stojí a podporují ho i v nepodařeném období. "Oni fandí za každého stavu. Křičí ta jejich hesla celý zápas. Ať vyhráváme nebo i prohráváme o dost gólů, tak fandí dál. Je to super," ocenil Radil, jakou má klub po návratu do KHL po roční pauze na zápasech atmosféru.

Užívá si i působení pod vedením ruských osobností Germana Titova či Vjačeslava Kozlova v trenérském týmu Spartaku. "To je až neskutečné, co v kariéře dokázali. Ale jsou v pohodě, rozumní lidi. Ještě si s námi občas chodí i zahrát, když je svrbí ruce. Sláva Kozlov taky ještě minulý rok hrál. V klubu je strašně moc legend," podotkl Radil.

Při svém prvním zahraničním angažmá po loňském letním příchodu z Pardubic se vyrovnal s tlakem, který je na cizince v Rusku vyvíjen, a ukázal se v dobré světle. Je druhým nejproduktivnějším hráčem Spartaku s 29 body za 12 branek a 17 asistencí z 55 utkání. Vedení klubu s Radilem také před třemi týdny uzavřelo smlouvu na další dvě sezony.

"Byl jsem překvapený, že přišli tak brzy. Byl jsem rád, že mohu zůstat. Chtěl jsem pokračovat v KHL, v Moskvě se mi líbí. Asi tak po měsíci a půl jsem si zvyknul a nikam jinam by se mi ani nechtělo," uvedl Radil.

I když přiznává, že v prvních dnech ve velkoměstu, jako je Moskva, prožíval trošku šok. "Přechod z města se sto tisíci do toho se sedmnácti miliony obyvatel nejde srovnávat. Je tam chvílemi strašně moc lidí a strašně moc aut. Na druhou stranu Moskva nabízí strašně moc možností, kam zajít. Restaurací, parků a strašně moc památek. Člověk se nenudí, možností je spousta," podotkl Radil.

Už i dobře rozumí rusky. "Na začátku jsem mluvil trošku anglicky a bavil jsme se z týmu s Američany, Kanaďanem a Finem. První měsíc na soustředění ve Finsku, kde jsme byli každý sám na pokoji, to bylo nejtěžší. Taková samota. Postupem času jsem ruštinu odposlouchal. Rozumím všemu, ale když mluvím, tak pořád spíš jednodušší věci," popsal Radil.

Velkou oporou je mu v Rusku přítelkyně. "Já jsem ještě nikde takhle nebyl, takže mi strašně moc mi to pomohlo, že je tam se mnou. Našli jsme jí tam i univerzitu, kde může studovat ruštinu, aby si ještě zvýšila vzdělání, které má, a získá na jazyk certifikát," dodal Radil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud