12. února 2016 • 14:15

Basketbalistky se v přípravě dvakrát utkají s Polskem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
České basketbalistky čeká v příštím týdnu další fáze přípravy na domácí mistrovství Evropy v roce 2017. Po podzimních soustředěních se poprvé pod vedením nového trenéra Ivana Beneše představí také v mezistátním utkání. V úterý 16. února sehrají oficiální zápas v Polsku, o den později se utkají se stejným soupeřem za zavřenými dveřmi.


Češky jako pořadatel šampionátu mají jako jediné účast jistou a nemusejí hrát kvalifikaci. Reprezentační přestávku tak využívají především k práci s širším kádrem a hledání nových reprezentantek. Tentokrát už ale Beneš povolal i některé hráčky mistrovského USK Praha, které by měly být hlavními oporami.

Pozvánku dostaly Tereza Vyoralová, Karolína Elhotová a také Alena Hanušová. Ta se však ze zdravotních důvodů omluvila stejně jako objev této sezony Julia Reisingerová z Karlových Varů a Edita Šujanová z Valosunu Brno. Tedy tři pivotky, což Benešovi výrazně komplikuje plány.

"Počítali jsme s Alenou, že bude lídr na postu dlouhých hráček a prodá své zkušenosti z mistrovství Evropy i Euroligy. Julie má dobrou sezonu, těšili jsme se, že se na ni podíváme v mezinárodním kontextu. Bohužel obě mají zdravotní potíže. Napodruhé jsme chtěli do reprezentace přilákat i Editu Šujanovou, ale omluvila se," řekl Beneš v tiskové zprávě.

Šanci tak dostanou zejména mladé hráčky, větší zkušenosti s reprezentací mají jen rozehrávačky. Lenka Bartáková, Markéta Sedláčková, Tereza Vyoralová a Petra Záplatová dostávají pozvánky pravidelně.

Sílu omlazeného týmu prověří Polsko, které v úvodním utkání kvalifikace překvapivě porazilo Bělorusko, čtvrtý tým z posledního mistrovství Evropy. "Polsko nám dalo nabídku, která se nám zdála dobrá. Chtěli jsme rozbourat stereotyp soustředění a ty hráčky, co nás přesvědčily na minulém bloku, otestovat ostřeji," uvedl Beneš.

Oficiální zápas s Polskem se hraje v Krosnu v úterý od 18 hodin. O den později následuje utkání za zavřenými dveřmi. Po návratu z Polska bude tým v pozměněném složení trénovat na soustředění v Klatovech.

Nominace basketbalistek na přípravný zápas v Polsku:

Rozehrávačky: Lenka Bartáková (Nymburk), Kateřina Sedláková (Valosun Brno), Tereza Vyoralová (USK), Petra Záplatová (VŠ Praha).

Křídla: Karolína Elhotová (USK), Michaela Gaislerová, Jolana Krejčová (obě Strakonice), Klára Křivánková (Žabiny Brno).

Pivoti: Kateřina Rokošová (Karlovy Vary), Andrea Sládková (VŠ Praha), Natálie Stoupalová (Žabiny Brno), Pavla Švrdlíková (Valosun Brno), Klára Vojtíková (Ostrava).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud