13. února 2016 • 12:52

Johaugová na pětce ve Falunu opět deklasovala ostatní lyžařky

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Vedoucí žena Světového poháru v běhu na lyžích Therese Johaugová potvrdila svou dominanci i ve Falunu, kde vyhrála závod na 5 km klasicky o téměř 19 sekund před další Norkou Heidi Wengovou.


Na dalších dvou místech skončily jejich krajanky Ingvild Flugstad Östbergová a Astrid Jacobsenová, které ztratily na vítězku bezmála půl minuty. Česká lyžařka Petra Nováková obsadila 47. příčku.

Mužům překvapivě kraloval Maxim Vylegžanin, který na klasické desítce vybojoval první vítězství v sezoně. Třiatřicetiletý Rus porazil o 3,5 sekundy krajana Alexandra Bessměrtnycha. Suverén sezony Martin Johnsrud Sundby se překvapivě nevešel na stupně vítězů a s odstupem 9,5 sekundy skončil pátý. Jediný Čech na startu Martin Jakš doběhl na 71. místě se ztrátou 2:16,3 minuty za vítězem.

Johaugová si připsala už třinácté vítězství v sezoně. Sedmadvacetiletá norská hvězda může překonat rekord své legendární krajanky Marit Björgenové, která v sezoně 2011/2012 nasbírala celkem 17 prvenství. Johaugová suverénně kraluje Světovému poháru i díky absenci Björgenové, která v prosinci porodila syna a věnuje se mateřským povinnostem.

Ve Falunu navázala na své galapředstavení v Oslu, kde ovládla závod na 30 kilometrů klasicky s rekordním náskokem 3:46,5 minuty

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud