5. března 2016 • 11:03

Pešán: Krize v sezoně nemusí přijít, je za tím každodenní práce

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejisté Liberce postavili v základní části extraligy na hlavu teorie o tom, že alespoň malá krize přijde během tak dlouhé doby na každý tým. Severočechům se vyhnula. Podle kouče Bílých Tygrů Filipa Pešána je však třeba ji odmítnout každodenní tvrdou prací. Přes skvělé výsledky vidí ve hře svých svěřenců stále rezervy a věří, že se je pro nadcházející play off podaří odstranit.


Liberci se povedlo něco mimořádného. Rekordních 118 bodů ze 156 možných nastřádal i díky tomu, že když už prohrál v základní hrací době, což se mu stalo jen osmkrát, vzápětí bodoval. Ani jedinkrát nevyšel bodově naprázdno ve dvou utkáních po sobě.

"Od začátku sezony jsem prohlašoval, že ta krize nemusí přijít nikdy, když ten tým dobře pracuje. Proto jsem ani žádnou krizi nečekal a jsem rád, že zatím nepřišla," řekl Pešán v rozhovoru s ČTK.

Vynikající výsledky ale podle něho nepřijdou samy od sebe. "Je za tím každodenní práce. Klobouk dolů před tím, jak kluci každý den pracují. Snažíme se, aby v tom našem programu byl každý den důležitý, a zatím se nám to daří," pochvaloval si Pešán.

Určité možnosti naznačovala již v létě Liga mistrů, ale osmatřicetiletý kouč sám přiznal, že nečekal, jak moc se bude Severočechům dařit. "Samozřejmě jsem věděl, jaké hráče do týmu bereme, věděl jsem, jak ten tým chci skládat, ale nevěděl, jak si ten tým sedne. Rozhodně jsem nevěděl, že bude až takhle dobrá týmová chemie, která je základ k tomu úspěchu. Léto naznačovalo, že tým bude hrát dobrý hokej, ale že to bude takhle dobrá základní část, to jsem samozřejmě netušil," připustil Pešán.

Právě díky dobré "chemii" má tým, který získal s příchodem několika reprezentantů výrazně na kvalitě, obrovskou sílu. "Jak už sezona ukázala, jen nám jedno, s kým hrajeme a jak ten výsledek vypadá, my chceme vyhrát každý zápas. A spoustu zápasů jsme otočili, spoustu špatně odehraných zápasů jsme vyhráli. To je podle mě nejsilnější stránka toho týmu," vyzdvihl Pešán.

Vedle osvědčených jmen se navíc k výborným výkonům rozehrála spousta dalších hráčů. "Někteří mají možná životní sezonu, ale musím říct, že za tím je spousta tvrdé práce. Hodně věcí si hráči zautomatizovali z tréninku, mají nasazení a sílu a potom, když v některých věcech improvizují, tak se jim to právě proto daří," zdůraznil Pešán.

Ke cti novému držiteli Prezidentského poháru za vítězství v základní části je podle něho třeba přičíst, že tým přes výsostné postavení v tabulce nepolevil a neoslepl přílišnou sebejistotou.

"Jsem přesvědčený o tom, jak je ten tým řízený i zevnitř. Hráči těch starších ročníků jsou srovnaní a nemáme v týmu hráče, který by moc vyčníval nad ostatní. I to je charakteristikou toho týmu - opravdu nejsme tým hvězd, ale tým hráčů, kteří pracují každý den," ocenil Pešán.

I proto se nebál hráče po posledním kole, v němž Liberec smetl Karlovy Vary 6:2, pochválit. "Trošku jsem se v šatně pousmál a klukům poděkoval," řekl.

Dobře si přitom uvědomuje, že mužstvo má ještě rezervy. "Rozhodně do sebe ještě nezapadlo všechno. Jsou tam pořád mezery ve hře, což není trenérské klišé, ale realita. Máme tam stále spoustu chyb, které musíme odstranit, a pak můžeme být ještě lepší tým," řekl Pešán.

Vadí mu především nedisciplinovanost v určitým fázích zápasu. "Naše trestné minuty jsou nejvyšší v lize, stojí nás to spousty sil, ale i zraněných hráčů, když se pak snažíme (v oslabení) blokovat střely," připomněl Pešán celkem 864 trestných minut, v průměru téměř 17 na zápas.

Pardubice, druhý tým v pořadí největších "hříšníků", mají celkem na kontě o 97 minut méně. "To je jedna z věcí, na nichž musíme zapracovat," uvědomuje si Pešán, jak draho by mohly přijít zbytečné fauly v play off.

To ale s týmem zahájí až ve středu 16. března. Navíc proti rozehranému celku z předkola. "Máme domluvené dva přátelské zápasy s naší farmou, abychom nevypadli ze zápasového rytmu, odjedeme také na krátké soustředění. To vše by mělo udržet tým v pohodě," věří Pešán.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud