12. dubna 2016 • 14:00

Startuje dostihová sezona, České derby se poběží ve všední den

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Se zpožděním startuje česká dostihová sezona. Zástupci Jockey Clubu a některých závodišť se pro letošní rok domluvili na výši poplatků za přihlášky a startovné a o víkendu se bude běhat v Mimoni a v Praze.


Vrcholy roku jsou tradiční. Na rovině bude nejsledovanější červnové České derby, které se vzhledem k fotbalovému Euru uskuteční nově ve všední den. Nad překážkami je pozornost vždy upřena hlavně k říjnové Velké pardubické.

"Dostihy jsou konzervativní sport a kalendář se odvíjí rok od roku stejně, protože musí respektovat věkový vývoj koní a distanční vývoj," řekl na tiskové konferenci prezident Jockey Clubu Jiří Charvát. "Máme za sebou patálii související s rozjezdem sezony a teď už se těším, že se také u nás rozběhne sezona," doplnil Josef Váňa starší z pozice viceprezidenta Jockey Clubu, ale také také jako trenér a žokej.

Dostihová sezona měla začít 3. dubna, ale pražské závodiště zrušilo první dva závodní dny. Důvodem byly dohady o snížení výše poplatků pro závodiště za přihlášky a startovné z pěti na 3,5 procenta z dotace dostihu. Závodiště jako Velká Chuchle či to pardubické s tím nesouhlasila a nepodepsala s Jockey Clubem smlouvu.

Problém je nyní vyřešen tak, že některá závodiště souhlasila s výší 3,5 procenta (Brno, Kolesa, Mimoň, Netolice), další s 4,25 procenta (Karlovy Vary, Most) a Lysá, Pardubice, Slušovice, Velká Chuchle a Světlá Hora mohou mít až pětiprocentní výši.

Do budoucna by ale Jockey Club výši poplatků a startovného snížil. "Sazba je u nás nejvyšší v Evropě, kde se pohybuje do dvou procent. Chceme pomoci menším majitelům a zlepšit jim podmínky," vysvětluje Charvát. "Za celý rok je teď ta částka docela darda a majitel si rozmyslí, jestli přihlásí více koní," doplnil Váňa.

"Dostihy jsou sportem, na kterém se nevydělává," konstatoval Charvát. "U nás jsou lidi, kteří na tom vydělat chtějí, a tím je daný rozdíl v pohledu na věc. Návratnost je kolem čtyřiceti procent, když srovnáte náklady na trénování a odměny, o které se běhá. S tím je potřeba se smířit," doplnil šéf českého turfu i majitel stáje.

Zásadní pro fanoušky je, že České derby se prvně uskuteční ve čtvrtek 23. června, aby nekolidovalo s fotbalovým Eurem a mohl být televizní přenos. "Jestli to bude lepší nebo ne, to lze těžko hodnotit, ale bude to zkušenost a uvidíme, jak to bude vypadat. Jsem rád, že na to pražské závodiště přistoupilo," řekl Charvát.

V Česku je okolo 1200 dostihových koní a na dotacích by se letos mělo rozdělit 48 milionů korun, o šest milionů více než loni. Uskuteční se okolo 490 dostihů, přičemž dvě třetiny jsou rovinové a třetina překážkové. "Dostihy jsou především o rovinách," upozornil Charvát. Průměrně se v jednom dostihu objeví 9,5 koně.

Dostihové vrcholy roku 2016:

Klasické dostihy:

8. května, Velká Chuchle: 68. Jarní cena klisen.

15. května, Velká Chuchle: 95. Velká jarní cena.

23. června, Velká Chuchle: 96. České derby.

24. července, Most: Oaks.

28. srpna, Velká Chuchle: 71. St. Leger.

Steeplechase:

9. října, Pardubice: 126. Velká Pardubická.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud