2. května 2016 • 09:19

Fotbalisté Astry Giurgiu slaví premiérový titul

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Astry Giurgiu poprvé vyhráli rumunskou ligu. Premiérový titul jim v předposledním kole zajistila nedělní remíza obhájce a jediného konkurenta v boji o celkové prvenství Steauy Bukurešť s Targu Jiu. Před dnešní dohrávkou má Astra před šestadvacetinásobnými šampiony a vítězi Poháru mistrů z roku 1986 Steauou v čele tabulky pětibodový náskok.


Ze své první trofeje se radoval i trenér Astry Marius Sumudica, který v březnu dostal půlroční zákaz působení ve fotbalu a pokutu ve výši sto tisíc lei (zhruba 600 tisíc korun) za to, že sázel na různé zápasy domácí soutěže, Evropské i juniorské ligy. Trest mu byl později zkrácen na dva měsíce a odpyká si ho až v úvodu příští sezony.

"Byl to těžký rok, takže je čas slavit," řekl Sumudica. "Nikdy jsem nic podobného nezažil," dodal kouč, jenž se Astry ujal před začátkem sezony. V té předchozí "Černí ďáblové", v jejichž dresu působil i český obránce Radek Opršal, vyřadili v 3. předkole Evropské ligy Liberec a nakonec postoupili do základní skupiny.

Za vzestupem týmu, který se v nejvyšší soutěži natrvalo usadil až v roce 2009, stojí majitel a jeden z nejbohatších rumunských podnikatelů Ioan Niculae. Ten byl loni v dubnu odsouzen k odnětí svobody na dva a půl roku za to, že před sedmi lety nelegálně financoval prezidentskou kampaň Mircei Geoana.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud