2. května 2016 • 12:39

Na Daňkův memoriál v Turnově přijede i diskařský mistr světa

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Úřadující mistr světa v hodu diskem Polák Piotr Malachowski bude 24. května startovat v Turnově na 17. ročníku Memoriálu Ludvíka Daňka. Olympijský vítěz z Londýna a trojnásobný světový šampion Němec Robert Harting ale na svůj start z roku 2012 nenaváže.


"Měli bychom o něj zájem, bohužel je pro nás drahý. Neměli bychom na účast dalších výborných diskařů," řekla dnes novinářům místostarostka Turnova a spoluorganizátorka mítinku Jana Svobodová. Na diskaře mají podle ní pořadatelé vyhrazeno 600.000 korun, což je více než třetina rozpočtu celého mítinku.

Hod diskem je hlavní disciplínou memoriálu, který se koná jako připomínka světového rekordu Ludvíka Daňka. Vytvořil ho před 52 lety, kdy na turnovském stadionu hodil 64,55 metru. Vedle Malachowského, jenž vyhrál poslední tři ročníky mítinku, se v Turnově představí i jeho krajan Robert Urbanek, bronzový medailista z loňského světového šampionátu. Účast přislíbil také Němec Martin Wierig, čtvrtý z mistrovství světa v roce 2013. O dalších startujících se jedná.

Velmi silná konkurence by se měla sejít v koulařském sektoru. Podle Svobodové je jistý start reprezentantů Tomáše Staňka, Martina Staška a Jana Marcella. V jednání je účast dvojnásobného mistra světa Davida Storla z Německa. V tyčkařském sektoru se představí Jan Kudlička a Michal Balner. Na mítinku měla startovat i oštěpařka Barbora Špotáková, kvůli zranění ale účast odřekla. "Bude místo toho oštěp mužů, Jan Železný přiveze své svěřence," uvedla Svobodová.

Nejlepší čeští běžci přijedou do Turnova kvůli nabitému programu jen na autogramiádu, podle Svobodové by se jí měli zúčastnit Pavel Maslák, Zuzana Hejnová a Jakub Holuša.

Součástí mezinárodního mítinku budou i krajské závody dětí a koulí budou vrhat také politici. Rozpočet mítinku je zatím 1,5 milionu korun. Akci podpořil 450.000 korunami Liberecký kraj a 400.000 korun dalo město. V jednání je podle Svobodové ještě dotace od státu a od soukromých firem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud