5. května 2016 • 18:52

Hruban považuje kvalifikaci za šanci, která už se nemusí opakovat

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Šance, která už se nemusí opakovat. Tak bere basketbalista Vojtěch Hruban červencovou kvalifikaci o olympijské hry. Podobně to prý vidí i jeho spoluhráči a věří, že mají na to, aby se do Ria de Janeiro probojovali. Za klíčové považuje to, že k dispozici budou opět obě největší české hvězdy Tomáš Satoranský a Jan Veselý, který se uzdravil po zranění.


"Co vám budu povídat, jsou to dvě hlavní hvězdy na hřišti i v kabině. Motor a srdce týmu. Bez nich bych si to neuměl představit," řekl Hruban na dnešní tiskové konferenci, na níž byla oznámena širší nominace. "S nimi je to ale šance, která se nemusí opakovat. Je to jednou za generaci a já jsem rád, že u toho mohu být. Hrát s Veselkou a Satym, to je zážitek," dodal.

Věří, že současný tým má na to, aby se do Ria probojoval. "Bude to velký turnaj, na který český basket dlouho čekal, a máme šanci z toho udělat historickou událost. I když tlak na nás není, tak si ho na sebe vytváříme sami, protože chceme udělat dobrý výsledek," popsal Hruban.

Rozhodně ale už neobhlíží, jak to v Riu vypadá s basketbalovou halou. "Zatím jsem se díval jen na halu v Bělehradě, kde se hraje kvalifikace. Na Rio se podívám, až bude postup reálný. Myslet na olympiádu či na finále kvalifikace se Srbskem je předčasné. Musíme dělat postupné kroky. Nahoru se chodí po jednom či dvou schodech, ne pro pěti. Takže se musíme nejprve soustředit na základní skupinu kvalifikace a pak se uvidí," uvedl Hruban.

Ve skupině se Češi utkají s Japonskem a Lotyšskem. "Lotyše známe z loňska, stejně tak Japonce. Ti jsou sice malí, ale zase potřebujete laso, abyste je chytili. Rozhodně to nebude nic snadného," míní křídelník Nymburku.

Věří však, že velkou pomocí bude atmosféra v bělehradské Kombank areně pro 20 tisíc lidí. Český výběr by v ní měl mít velkou podporu vzhledem k tomu, že Veselý je v Srbsku jako bývalý hráč Partizanu velmi oblíbený a sám považuje Bělehrad za svůj druhý domov.

"Honza říkal, že přivede všechny svoje kamarády, což zaplní tak půlku haly podle toho, co jsem slyšel," usmíval se Hruban. "Věřím, že tam budeme mít velkou podporu. Bude to příjemné, protože před prázdným hledištěm se nehraje dobře. Myslím, že to asi bude nejbouřlivější prostředí, ve kterém jsem kdy hrál," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud