6. května 2016 • 23:03

Furch: Velký dík patří klukům, zblokovali spoustu střel

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Čistým kontem proti favorizovanému Rusku ozdobil svou premiéru na mistrovství světa brankář Dominik Furch. Šestadvacetiletý gólman Omsku přispěl 25 zákroky k vítězství 3:0, kterým čeští hokejisté zaskočili úřadující vicemistry světa a mohli si vychutnat úspěšný vstup do turnaje.


"Byl to perfektní zápas. Musím pochválit kluky, kteří zblokovali spoustu střel. A kolikrát Rusy ani nepustili do střely. Patří jim velký dík," řekl novinářům Furch, který si ve svém desátém reprezentačním zápase připsal první čisté konto. O takovém startu do prvního velkého turnaje se jednomu ze třinácti nováčků v české sestavě ani nesnilo. "Je to moc pěkné," usmíval se.

Trenér Vladimír Vůjtek s asistenty Josefem Jandačem, Jiřím Kalousem a Jaroslavem Špačkem se rozhodli nasazení brankáře tajit a veřejnost se jej dozvěděla až hodinu před startem. "Věděl jsem to dostatečně dopředu," uvedl Furch, vedle kterého by měl na turnaji dostat příležitost také Pavel Francouz.

Před svou premiérou prý nebyl nervózní, i když nastupoval proti ruskému týmu plnému hvězd. "Čekal jsem, co bude. Bylo to spíš takové brnění, natěšenost. Atmosférou a tím zážitkem to rychle opadlo. A když se nám podařilo udržet a vyhrát první třetinu, tak to ze mě rychle spadlo," prohlásil Furch.

Pochytal řadu šancí soupeře, na konci druhé třetiny za stavu 2:0 pomohl ustát velký tlak sborné a v úvodu závěrečné části vychytal lapačkou i největší ruskou hvězdu Pavla Dacjuka v oslabení tří proti pěti. "Po fyzické stránce mi bylo nejhůř ve druhé třetině, kdy nás zamkli minimálně na dvě minuty. Nepustili nás z pásma, bylo tam břevno," připomněl pokus Sergeje Mozjakina.

Podle Furcha je častokrát lepší jít do zápasu z role outsidera, do které byl český tým proti Rusku pasován. "Rusové byli tlačení do vítězství, jsou na domácím ledě, domácím mistrovství. Byli opravdu pod hrozným tlakem. My jsme podle novin mohli jenom překvapit, to se povedlo. O to je to sladší," těšilo Furcha, který loni po sestupu Slavie z extraligy zamířil do Omsku a v národním týmu debutoval teprve v listopadu na turnaji Karjala.

Věří, že úspěch proti sborné mužstvu dodá další sebevědomí, ale upozorňuje, že na turnaji čeká Čechy ještě další tuhý boj. "Je to cenná výhra nad takhle silným soupeřem. Na druhou stranu je to jen jedna výhra ze spousty zápasů. Musíme hrát takhle dobře každý zápas," dodal Furch.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud