20. května 2016 • 11:34

Jandač čeká na Jágrovo rozhodnutí, v nominaci na SP tři otazníky

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
České hokejové reprezentaci po čtvrteční porážce ve čtvrtfinále mistrovství světa v Moskvě se Spojenými státy americkými skončila sezona, ale dosavadní asistent a nástupce Vladimíra Vůjtka ve funkci hlavního kouče Josef Jandač je v plné přípravě na tu novou. Už do pátku 27. května musí doplnit sedm jmen do nominace na Světový pohár v Torontu. Čeká na rozhodnutí čtyřiačtyřicetiletého Jaromíra Jágra a řeší ještě tři otazníky.


Jágr sice po loňském domácím mistrovství světa ohlásil konec v národním týmu, ale start na Světovém poháru nejproduktivnější hráč Floridy z uplynulé sezony NHL nevyloučil. "Čekáme na jeho rozhodnutí, (generální manažer) Martin Ručinský je s ním v kontaktu. Domluvili se na tom, že se to teď v krátké době musí rozhodnout. Pak podle toho budeme postupovat a vybírat dál," řekl novinářům Jandač.

V šestnáctce dosud nominovaných má brankáře Petra Mrázka z Detroitu, Michala Neuvirtha z Philadelphie, Ondřeje Pavelce z Winnipegu a obránce Radka Gudase z Philadelphie, Michala Kempného z Omsku, Romana Poláka ze San Jose a Andreje Šustra z Tampa Bay.

Do útoku byli vybráni David Krejčí s Davidem Pastrňákem z Bostonu, Michael Frolík z Calgary, Martin Hanzal z Arizony, Tomáš Hertl ze San Jose, Ondřej Palát z Tampy Bay, Tomáš Plekanec z Montrealu, Vladimír Sobotka z Omsku a Jakub Voráček z Philadelphie.

"Máme varianty i podle toho, jak se Jarda Jágr rozhodne, ale platí, že pojede sedm obránců a třináct útočníků. Máme tři volná místa pro obránce a čtyři pro útočníky. Řekněme, že se nám to v naší diskuzi posunulo tak, že váháme už jen nad jedním postem obránce a na dvou pro útočníky," uvedl Jandač týden před uzávěrkou konečného výběru.

Nominaci řešil i během šampionátu v Moskvě, kde měl své asistenty Jiřího Kalouse a Jaroslava Špačka. "Měli jsme několik schůzek. Přijel sem (hlavní skaut) Jirka Fischer, takže jsme to probírali s ním. Měli jsme konferenční hovory s Vencou Prospalem," zmínil Jandač dalšího svého asistenta, který žije na Floridě.

O pozornost si kandidáti na nominaci řekli i na mistrovství světa v Moskvě. "Na turnaji byli tři hráči, kteří jsou v tom okruhu výběru. Jsou to obránci. Někteří hráči mile překvapili a hodně je zvažujeme. Ale také bereme v potaz fakt, že se bude hrát v Americe, tedy v prostředí, kde tito kluci nikdy nehráli. Zvažujeme to, že tam nebude moc času na nějaké rozkoukávání a rozehrávání," řekl Jandač.

Místo v realizačním týmu nabízel i Vůjtkovi, ale devětašedesátiletý kouč ve čtvrtek potvrdil, že o žádné roli u týmu na Světovém poháru už neuvažuje. "Já bych to ještě nijak neuzavíral. Vláďa se rozhodl, jak se rozhodl, že už na střídačku nepůjde, nicméně pořád ta moje nabídka trvá," uvedl Jandač.

Chce to ještě s Vůjtkem probrat. "My jsme spolu ani neměli čas o tom mluvit. Ani jsem nechtěl, protože jsem věděl, že včera bylo zklamání u všech. Už dělám hokej nějaký rok a vím, že je to lepší vždycky řešit s odstupem času a ne bezprostředně po utkání v emocích," dodal Jandač.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud