26. května 2016 • 10:14

Brankář Čech překoná rekord v počtu reprezentačních startů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Brankář Petr Čech by měl na probíhajícím soustředění v Rakousku před mistrovstvím Evropy ve Francii překonat historický rekord v počtu startů za českou i československou fotbalovou reprezentaci. Momentálně má na kontě stejně jako bývalý záložník Karel Poborský 118 zápasů za národní celek a osamostatnit se může už v pátečním přípravném utkání s Maltou. Pokud by nenastoupil, další šanci bude mít příští středu proti Rusku.


"Nikdy jsem o tomhle nepřemýšlel. Mým snem bylo zahrát si za národní tým aspoň jednou, takže to jsem si splnil. Pak když tu člověk je, tak každým rokem a zápasem bojuje o to, aby tady mohl být znovu a odehrát ještě další zápas, ještě další a ještě další," řekl novinářům Čech.

"Mým cílem nikdy nebylo přijít a říct: udělám si tady rekord v počtu startů. Mým cílem bylo mít šanci hrát těch zápasů co nejvíc a to se mi tedy podařilo, takže jsem samozřejmě rád," dodal čtyřiatřicetiletý gólman londýnského Arsenalu.

V reprezentačním A-týmu si připsal první start v únoru 2002 proti Maďarsku na přípravném turnaji na Kypru, kde přispěl k výhře 2:0. Rychle se stal neotřesitelnou gólmanskou jedničkou českého týmu.

"Je to takový osobní úspěch, že člověk vydrží po dobu dvanácti čtrnácti let podávat takové výkony, které mu přinesou nominaci i šanci odehrát zase další zápas. Tohle je ta satisfakce, jestli překonám Karla nebo ne, to je druhotné," doplnil Čech, který se s národním týmem v Rakousku chystá na své čtvrté dospělé Euro.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud