27. května 2016 • 09:57

Lyžařka Smutná se nejspíš vrátí z Rakouska do české reprezentace

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Běžkyně na lyžích Kateřina Smutná se nejspíše po více než deseti letech vrátí z rakouské do české reprezentace. Vítězka Vasova běhu by podle Svazu lyžařů ČR mohla posílit štafetu na mistrovství světa v Lahti v příštím roce. Návrat Smutné do Česka je spojen s příchodem jejího partnera a trenéra Radima Dudy k českému ženskému výběru, u kterého vystřídal Petra Steinbacha.


Smutná v poslední době jezdí úspěšně sérii dálkových běhů a je členkou norského týmu Santander, za který bude závodit nadále. V roce 2003 ve Val di Fiemme ještě startovala na MS za Česko, ale od roku 2006 reprezentovala Rakousko. V jeho barvách se zúčastnila dvou olympiád a pěti světových šampionátů.

Dvaatřicetiletá Smutná má české i rakouské občanství, její návrat do českého týmu by podle lyžařského svazu měla bez problémů schválit mezinárodní federace FIS. "Přestup musí definitivně stvrdit na kongresu v Cancúnu, ale to už by měl být pouze formální krok. Veškeré dokumentace jsou vyřešeny," uvedl nový sportovní ředitel úseku běžeckých disciplín Lukáš Sacher.

"I když Katka nebude přímo členkou reprezentace, českému běhu na lyžích by mohla hodně pomoci. Náš hlavní cíl je postavit silný štafetový tým na mistrovství světa, k tomu potřebujeme minimálně pět kvalitních děvčat. Právě tam s Katkou počítáme, je to vynikající lyžařka klasička, i když teď jezdí specializovaně dlouhé tratě," řekl Duda. Šampionát v Lahti se uskuteční na přelomu února a března.

Reprezentace žen bude v nadcházející zimě postrádat Evu Vrabcovou Nývltovou, která se rozhodla soustředit na atletiku. Českou jedničkou je Petra Nováková, která trénuje s muži. Duda má na starosti Sandru Schützovou, Karolínu Grohovou, Annu Sixtovou, Kateřinu Berouškovou a Andreu Klementovou.

"Každá má osobního trenéra, což není úplně obvyklé. Já si od nich holky na soustředění de facto vždycky půjčím. Moje pozice je tedy samozřejmě trenérská, ale také hodně organizační. Jednotlivé tréninkové programy se teď snažíme co nejvíce sjednotit, abychom se společně všichni posouvali vpřed," uvedl Duda. "Na prvním místě je stmelit kolektiv a vytvořit silné družstvo," dodal.

Muže dál vede Lukáš Krejčí, pod jehož taktovkou jsou Lukáš Bauer, Martin Jakš, Aleš Razým, Dušan Kožíšek, Jakub Gräf, Michal Novák a Petr Knop.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud