27. května 2016 • 18:14

Čech překonal rekord v počtu startů za fotbalovou reprezentaci

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Brankář Petr Čech je novým rekordmanem v počtu startů za českou i československou fotbalovou reprezentaci. V dnešním přípravném utkání s Maltou nastoupil ke 119. utkání a překonal tak dosavadní rekord, o který se dělil s bývalým záložníkem Karlem Poborským. V zápase v Kufsteinu odchytal první poločas a pomohl k výhře 6:0.


"Hlavně jsem rád, že jsme vyhráli a že nám to vyšlo podle představ. Nedostali jsme navíc gól, což je také pozitivní," řekl Čech po utkání. "To, že jsem nakonec nasbíral tolik zápasů, je osobní pocta. Doufám, že zápasů přibude ještě hodně, hlavně na Euro," dodal.

Nijak výrazně však rekord neprožíval. "Možná až někdy fotbal přestanu hrát a podívám se na ta čísla, tak z toho budu mít radost větší než teď. Rekord nikdy nebyl prioritou a nikdy nebude. Takže to neprožívám," prohlásil gólman Arsenalu.

V reprezentačním A-týmu Čech debutoval v únoru 2002 proti Maďarsku na přípravném turnaji na Kypru. Krátce nato už byl neotřesitelnou jedničkou. V soutěžních zápasech od té doby chyběl jen v případě zranění. Zúčastnil se mistrovství Evropy 2004, 2008, 2012 a mistrovství světa 2006. V červnu ho čeká čtvrtý evropský šampionát.

Sám je zvědavý, zda jeho rekord v budoucnu někdo překoná. "Bude záležet, jak komu bude držet zdraví a trenér ho bude stavět. Mně to zabralo 14 let, takže to není úplně málo. Uvidíme, jestli se někdo najde. Ale když Karel Poborský udělal těch 118 zápasů, tak všichni říkali, že se možná už nikdo nenajde, kdo by ho překonal. Já proto věřím, že jednou někdo překoná i mě," dodal Čech.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud