31. května 2016 • 20:15

Basketbalisté zahájili přípravu na boj o Rio, zatím bez hvězd

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Ve výrazně nekompletním složení dnes v Nymburce zahájili čeští basketbalisté přípravu na červencový kvalifikační turnaj o postup na olympijské hry. Mezi pouhou desítkou hráčů zatím chybí všechny hvězdy reprezentace. Z kádru, který na loňském mistrovství Evropy vybojoval sedmé místo, měl trenér Ronen Ginzburg k dispozici jen opavského rozehrávače Jakuba Šiřinu.


"Rozhodli jsme se pro pomalejší start, protože někteří hráči ještě ani neskončili své soutěže. Počítali jsme s tím. Mít zde jenom deset hráčů pro mě nepředstavuje žádný problém," uvedl Ginzburg v tiskové zprávě basketbalové federace.

Na srazu se sešla osmička hráčů z domácí nejvyšší soutěže a italští krajánci Jiří Hubálek a Tomáš Kyzlink. Vedle Šiřiny se zapojili do přípravy ještě Jaromír Bohačík, Petr Šafarčík, Michal Mareš a Jan Křivánek z USK Praha, Martin Peterka a Martin Kříž z Nymburka, prostějovský Lukáš Palyza a pardubický Kamil Švrdlík. Chybějí i hráči vicemistrovského Děčína, jehož kádr v závěru sezony postihly příušnice.

"Chci se podívat na dva tři hráče, kteří by mohli doplnit národní tým v hlavní fázi přípravy," uvedl Ginzburg. "Hodně hráčů z této nominace má ale šanci směrem k Eurobasketu 2017," dodal.

Hlavní opory národního týmu jako Tomáš Satoranský (Barcelona) či Jan Veselý (Fenerbahce) dosud plní klubové povinnosti, ostatním dal trenér pro první část přípravy volno. "Sledujeme, jak se jim a jejich týmům v závěru soutěží daří. Jsme s nimi v kontaktu a snažíme se s nimi před jejich příjezdem mluvit," doplnil Ginzburg.

V tomto složení by měl tým trénovat do 10. června. O dva dny později už začne hlavní fáze přípravy. První zápasy sehrají Češi 16. až 18. června v Itálii. Klíčové opory by se měly připojit až poté a 25. června odjet k utkání do Chorvatska. Generálkou na kvalifikaci budou na konci června zápasy s Tuniskem a Mexikem v Praze.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud