24. června 2016 • 20:48

Laboratoř v Riu přišla krátce před olympiádou o akreditaci

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Světová antidopingová agentura WADA odebrala šest týdnů před začátkem olympijských her akreditaci laboratoři v Riu de Janeiro. Podle zdroje agentury Reuters se tak stalo pravděpodobně kvůli chybným výsledkům testů. Laboratoř tak nesmí zkoušky provádět, a pokud bude suspendace platit i v srpnu, budou muset brazilští pořadatelé her posílat odebrané vzorky na dopingovou kontrolu jinam.


WADA v oficiálním prohlášení uvedla, že laboratoř nevyhověla mezinárodním standardům. Její vedení má nyní tři týdny na odvolání k arbitráži. Pokud neuspěje, mohly by podle agentury AP olympijské a posléze i paralympijské dopingové testy provádět laboratoře v Los Angeles, Salt Lake City, Bogotě, Havaně nebo Mexiku.

Představitelé laboratoře nicméně očekávají, že jim WADA po návštěvě technické komise v Riu licenci v červenci vrátí. Provoz by se pak v plném rozsahu obnovil ještě před začátkem olympijských her.

Laboratoř v Riu se s podobnými problémy nepotýká poprvé. O akreditaci přišla na devět měsíců už v roce 2012, neboť špatně vyhodnotila dopingovou zkoušku brazilského plážového volejbalisty Pedra Solberga. Ten se na základě chybných výsledků dostal do podezření z užití testosteronu, kontrolní testy v Německu to ale vyloučily.

Další trest přišel kvůli opakovaným nedostatkům v roce 2013 a trval až do loňska. Komplikace kvůli tomu museli řešit pořadatelé fotbalového mistrovství světa: odebrané vzorky se posílaly k analýzám do Lausanne, což podle AP stálo statisíce dolarů. Laboratoř mezitím investovala do modernizace 56 milionů dolarů (1,37 miliardy korun).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud