28. června 2016 • 16:03

Veselý věří, že si Češi zahrají finále kvalifikace se Srbskem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Český basketbalista Jan Veselý má za sebou životní sezonu, když s Fenerbahce Istanbul postoupil do finále Evropské ligy a získal turecký titul. Nyní ho čeká další vrchol, s národním týmem si zahraje olympijskou kvalifikaci v Bělehradě, který je pro něj druhým domovem. Věří, že dojde i na souboj se Srbskem, ideálně ve finále o postup do Ria de Janeiro.


"Když jsem se ve Fenerbahce loučil s klukama ze Srbska (Nikola Kalinič a Bogdan Bogdanovič), tak jsme si říkali, že se potkáme ve finále. Moc v to doufám," řekl Veselý v dnešním rozhovoru s novináři během autogramiády na pražském náměstí Republiky.

Sám už byl minulý týden na skok v Bělehradě, kde bydlí od svého angažmá v Partizanu v letech 2008 až 2011. "Byl jsem tam na dva dny, než jsme se připojil k reprezentaci, hodit si tam pár věcí. Už to tam turnajem žije, všude reklamy, teď tam hráli i přípravu. Ale teprve se to pořádně rozjede," popsal Veselý, který má v Bělehradě i hodně známých a fanoušků. Věří proto, že i český tým bude mít výraznou podporu.

"Těším se tam opravdu hodně. Jsem tam jako doma. Lístky jsem zařizoval jen pro rodinu, ale podporu budeme mít. Na Srby bude určitě vyprodáno, jsem zvědavý, kolik přijde lidí na nás," dodal rodák z Ostravy.

Před kvalifikací je v ideálním rozpoložení. S Fenerbahce získal turecký titul jako jeden z klíčových hráčů. "Tato sezona byla velký úspěch. Nemám si na co stěžovat. A co se týká mých výkonů, to musí posoudit někdo jiný, zda to byla životní sezona. Já se snažím vždy hrát naplno a dávat do toho všechno," prohlásil.

Vylepšení sezony by mohlo přijít už jen v případě postupu na olympijské hry do Ria de Janeiro, což se samostatnému českému týmu nikdy nepovedlo. nyní od toho Veselého a spol. dělí čtyři výhry. "Olympiáda je pořád ještě daleko, ale my jedeme na kvalifikaci s tím, že toho dáme všechno a uvidíme, co z toho bude. Srbové jsou favorit, ale v jednom zápase se může stát cokoli," řekl.

V úspěch věří i proto, že většina českých reprezentantů má za sebou individuálně vydařenou sezonu. "Můžeme být silnější než loni. Blake Schilb odehrál v Galatasaray neskutečnou sezonu. To samé David Jelínek v Polsku, dařilo se i dalším klukům. Všichni jsme nabrali zkušenosti a může nám to jen pomoct," věřil šestadvacetiletý pivot.

Až do konce kvalifikace nechce řešit otázky ohledně své budoucnosti a rozptylovat se šancí na návrat do NBA, kde o něj údajně stojí hned trojice týmů. "NBA a otázky kolem toho budu řešit, až kvalifikace skončí," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud