30. června 2016 • 09:02

Česká sestava cítí před štafetou MS horských kol šanci na medaili

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
S velmi silnou sestavou, v níž budou elitní kategorie mužů a žen zastupovat ostřílení bikeři Jaroslav Kulhavý a Kateřina Nash, půjde český tým do dnešního závodu štafet na mistrovství světa horských kol. A cítí mimořádnou příležitost rozšířit medailovou sbírku z této disciplíny, která čítá dva bronzy z let 2010 a 2014.


Právě na Nash s Kulhavým byly v případě obou úspěchů štafety postaveny. Tentokrát je budou doplňovat z juniorů Richard Holec a Matěj Průdek coby zástupce kategorie do 23 let.

"Neviděl jsem složení ostatních týmů, ale Italové a Švýcaři jsou každým rokem nejsilnější. I další státy jsou, řekněme, na naší úrovni. Záleží, kdo koho nasadí. Jsou tam i Američané, Kanada, od prvního do osmého místa to bude vyrovnané. Ale máme šanci na medaili. A vyhrát může kdokoliv," domnívá se Kulhavý. "Vždy je to o úspěchu a formě čtyř lidí, pokaždé se může pořadí zamíchat. Těším se na to," dodal Kulhavý.

Připomíná ale zároveň, že je třeba mít na své straně i štěstěnu. "Jeden defekt, jeden slabší okamžik může všechny naděje zmařit," podotkl Kulhavý, který bere štafetu jako perfektní trénink před nedělním závodem mužské kategorie elite. "Super rozjetí před nedělí. Zapadá mi to do přípravy. Už když se ladil program mistrovství světa, řekl jsem, že ve čtvrtek pojedu, v pátek už bych štafetu nejel," připustil Kulhavý.

Z medailových úspěchů si vybavuje hlavně ten čerstvější z roku 2014 z Hafjellu. "To bylo v Norsku, kde jsem vůbec nevěděl, kolikátý jedu. A doskákal jsem na třetím místě. Ale nebyl jsem si jistý, kolikátý vlastně jsem. I proto jsem z toho měl velikou radost. Zajel jsem i nejrychlejší kolo, což mě potěšilo," zavzpomínal Kulhavý.

V minulosti se však stalo i to, že všechny ambice shořely na nepovedené předávce. "Ale nijak jsme je netrénovali," smál se Kulhavý. "Jen si to ještě ujasníme mezi těmi dvěma, co si budou předávat. Vím, že se to tehdy někde nepředalo. A nebylo by dobré zrovna na domácím šampionátu udělat nějaké faux pas," uvedl Kulhavý.

Podle Nash mají Češi na domácí trati jeden z nejsilnějších týmu. "Záleží i na tom, jak ostatní týmy postaví ty štafety, ale slyšela jsem, že pár nejsilnějších závodnic s ohledem na to, že ženský závod elite je v sobotu, nepojede. To by mohlo některé ostatní týmy oslabit, ale teprve uvidíme, jak to doopravdy bude," řekla Nash.

Štafeta je podle ní hodně atypická. "Může to vypadat hodně dobře na papíře, ale pak to může dopadnout úplně jinak. Krásná podívaná pro diváky a i pro nás závodníky, co závodíme neustále individuálně, je to něco jiného. Jde o možnost okusit tu týmovou atmosféru, jaké by bylo být třeba součástí hokejového týmu. Je to moc fajn," pochvalovala si Nash.

"Je to jedna z nejsilnějších štafet za poslední dobu, co dělám trenéra. Ve všech kategoriích máme závodníky, kteří jsou vysoko. Bylo by samozřejmě skvělé, kdyby nám to hned ve čtvrtek cinklo," uvedl trenér Viktor Zapletal.

Závod odstartuje v 18 hodin.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud