30. června 2016 • 10:27

Australané nepustí hvězdu trapu Diamonda na olympiádu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Dvojnásobný olympijský vítěz ve sportovní střelbě Michael Diamond nebude z disciplinárních důvodů zařazen do týmu pro Rio. Čtyřiačtyřicetiletého šampiona v disciplíně trap z Atlanty 1996 a Sydney 2000 nepustí na hry australský svaz kvůli květnovému incidentu, při kterém policie Diamonda zatkla kvůli řízení v opilosti a nebezpečnému zacházení se zbraní pod vlivem alkoholu. Nominaci si pětinásobný mistr světa nevymohl ani u Australského olympijského výboru, který rozhodnutí svazu potvrdil.


Podle svazu Diamond incidentem nepřijatelným způsobem poškodil střelecký sport. "Děláme to s těžkým srdcem, ale když pohlédneme na kritéria Australského olympijského výboru, je jasné, že Michael nemohl být nominován," řekl šéf střeleckého svazu Damien Marangon. "Michael je šampion našeho sportu, takže to bylo těžké rozhodnutí. Bude mít nadále naši podporu," dodal.

Diamond je od incidentu bez zbrojního pasu. Původně měl být jeho případ projednán soudem na začátku června, podle agentury Reuters ale nezačne jednání dříve než 24. července, po konečném termínu olympijské nominace. Může se ještě obrátit na mezinárodní sportovní arbitráž CAS.

Diamond usiloval o start na sedmé olympiádě. Na hrách debutoval v Barceloně 1992, na dalších dvou triumfoval a nechyběl ani na dalších, přestože v roce 2004 o start v Aténách málem přišel kvůli hádce s přítelkyní, kterou udeřil a byl trestně stíhán za ublížení na zdraví. Na nějaký čas proto přišel o zbrojní pas a nemohl startovat v nominačních závodech, nakonec ale dostal šanci kvalifikovat se na hry dodatečně. Na minulých OH v Londýně byl čtvrtý stejně jako v Pekingu 2008.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud