26. července 2016 • 12:00

Stříbrné holinky, pak rozchod a usmíření. H+H teď sní o medaili z Ria

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před čtyřmi lety obuly holinky s fugou a hrdě si ve Wimbledonu došly pro stříbrné olympijské medaile. Tenistky Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou se od té doby jako pár rozpadly a znovu daly dohromady a nyní můžou na cenný kov ve čtyřhře pomýšlet rovněž na hrách v Riu de Janeiro.



"Je krásný pocit letět na olympiádu s tím, že už medaili máme. Tlak je trošku menší a jedeme si Rio užít, předvést co nejlepší výkon a co se povede, to se povede," řekla Hlaváčková při přebírání olympijské kolekce. "Pojedeme s pocitem, že jsme to už zažily a byl by sen, kdyby se to povedlo ještě jednou," přidala se Hradecká .

Obě mají londýnskou medaili doma v trezoru a zatím je nenapadlo, že by si stříbrný kov před cestou do Ria třeba pro štěstí pohladily. "Mám doma vystavený diplom mezi grandslamovými trofejemi a vzpomínky hluboko v paměti," řekla Hradecká.

Památný okamžik: Andrea Hlaváčková (vlevo) a Lucie Hradecká přebírají stříbrné olympijské medaile v holínkách
Památný okamžik: Andrea Hlaváčková (vlevo) a Lucie Hradecká přebírají stříbrné olympijské medaile v holínkách

Patří do deblové špičky a stříbro z trávy v All England Clubu, kde se olympiáda v roce 2012 hrála, hodně fanoušků namlsalo. "Je pravda, že mi hodně lidí říká, tak letos z Ria zlatá, ne?" usmála se Hradecká, která všem odpovídá: "Víte co, je to o čtyři roky později, budou jiné soupeřky, jiný kontinent, jiné podnebí a je to vše od znovu. Budeme se soustředit od prvního míčku a budeme se snažit dostat co nejdál."

Zklamáním by bylo brzké vyřazení. "V prvním kole," řekla Hlaváčková a její parťačka to viděla trochu jinak. "Nedostat se na olympiádu," řekla Hradecká.

Při současné síle českých tenistek totiž páru přezdívanému H+H hrozilo, že se do Ria nedostane. "Měly jsme nervy půl roku, viď," kývla Hlaváčková k Hradecké. Do nominace se vešly díky tomu, že Hradecká byla na konci olympijské kvalifikace po Roland Garros desátá v žebříčku čtyřhry WTA a mohla si tak k sobě vybrat spoluhráčku - Hlaváčkovou.

"Věděly jsme, že když se jedné z nás nepovede být v desítce, tak je možnost, že nás svaz nenominuje. Hrozně jsme o to usilovaly a právě proto jsme teď tak šťastné, že jsme se tam vůbec dostaly," řekla Hlaváčková.

Na turnajích proto cítily tlak. "Možná před zápasem to bylo trošku víc stresující, ale na kurtu jsme na to zapomněly a jely svoji rutinu," řekla Hradecká s tím, že se v deblové desítce snaží udržet rok co rok, aby mohly hrát Turnaj mistryň.

Rok a půl po olympiádě v Londýně se dvojnásobné grandslamové šampionky rozešly. Hlaváčková tehdy chtěla zkusit jinou cestu. "Já jsem to tenkrát rozsekla a sama jsem po tři čtvrtě roce uznala, že to nebyl správný krok. Ale třeba nás to nakoplo do více roků do budoucna. Všechno zlé je k něčemu dobré," uvedla.

Na konci roku 2014 se daly znovu dohromady a postupně se vrátily do špičky. "Začátky nebyly jednoduché, protože když z rychlíku vystoupíte, tak naskočit a zase vyhrávat turnaje hned nejde, ale povedlo se nám to. Loni jsme byly na Turnaji mistryň, letos ve finále v Melbourne a dostaly jsme se do Ria," řekla Hradecká.

V Riu si jedna z nich může zahrát i smíšenou čtyřhru. Do mixu se přihlašuje až 9. srpna a Radek Štěpánek bude hledat spoluhráčku. "To je na Radkovi, koho si vezme, a bude to strašně těžké se do pavouku dostat," upozornila Hradecká, že v Riu bude v mixu jen 16 párů. Obě by si další soutěž rády zahrály, ale přemlouvat Štěpánka nebudou. "Ne, mail nemám," smála se Hradecká.

Čeští fanoušci mají šanci vidět krátce před olympiádou Hlaváčkovou s Hradeckou na turnaji Advantage Cars Prague Open kategorie ITF tento týden na Štvanici. "Je to dobrá možnost se rozehrát," řekla Hlaváčková. "Mám velkou radost, protože to mám doma na Štvanici, a jsem ráda, že si před Riem zahrajeme pár zápasů," dodala Hradecká. Spolu se naposledy na turnaji v Praze představily před šesti lety a v roce 2008 zde vyhrály první společný deblový titul na okruhu WTA.

Češi odletěli do Ria. Rusové? Kazit sny bez jistoty by se nemělo, říká Prskavec
Video se připravuje ...

Podívejte se na nástupovou kolekci českých olympioniků pro Rio
Video se připravuje ...

Prskavec se těšil na let do Ria speciálem. A na medaili si věří
Video se připravuje ...

Seemanová letí v 16 do Ria: Jako nejmladší budu opékat buřty
Video se připravuje ...

Špotáková před OH: Optimismus je, zároveň ale i pokora
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud