26. července 2016 • 20:23

Hlavní rozdíl bude tlak, který na mě tentokrát bude, tuší Cink

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Ve zcela odlišné pozici v porovnání s Londýnem bude na olympiádě v Riu de Janeiro český biker Ondřej Cink. Zatímco v britské metropoli jakožto talentovaný mladík příjemně překvapil 14. místem, tentokrát již pocestuje do Brazílie na sportovní svátek planety v roli jednoho z adeptů na medaili.


"Vzpomínám na Londýn rád jako na první olympiádu. Myslím ale, že teď to pro mě bude trošku něco jiného. Tehdy jsem jel jako mladý závodník bez tlaku, teď už přece jen i já sám vím, že dokážu zajet nějaký super výsledek. Tlak na mě trošku bude; to bude asi ten hlavní rozdíl," porovnával Cink v rozhovoru pro ČTK a deník Právo.

Zatímco před čtyřmi lety mohl jet uvolněně, dojel čtrnáctý a svou pohodu si přenesl po OH i na mistrovství světa, kde se stal šampionem v kategorii do 23 let, tentokrát by byla pozice až ve druhé desítce zklamáním. "Ten výsledek bych chtěl určitě vylepšit. A to tak, že o dost míst," pousmál se Cink, aniž by vyhlašoval přímo útok na medaili, jak tomu bylo před měsícem na domácím světovém šampionátu.

"Můj cíl je takový, abych byl do pátého místa. Považuju to za reálné, když si vezmu, že jsem dokázal být čtvrtý na posledním MS, kde byli všichni závodníci, zatímco teď v Riu těch závodníků bude méně, i když včetně těch nejlepších. A všichni budou chtít bojovat o medaili, stejně tak i já. Ale pár dobrých jezdců přece jen zůstává doma," připomněl Cink.

Přestože mu s limity na účastnická místa ubylo několik soupeřů, ví, jak těžké bude se prosadit na pódium. "Pro nás závodníky je to asi největší akce v horských kolech. A všichni se na to hrozně moc připravují. Třeba Nino Schurter, jemuž to zatím nevyšlo na zlato, ale jinak vyhrál kde co. Na něm je hrozně vidět, že se na to připravuje a nic jiného než první místo brát nebude," upozornil Cink.

"Když mi nevyšla medaile v Novém Městě na Moravě, pokusím se určitě v Riu. Nic nevzdávám," ujistil přes skromnější vyhlášený cíl Cink, držitel loňského bronzu z MS v Andoře.

Těší se, že v Riu zažije atmosféru olympijské vesnice. "Na to se těším asi nejvíc. V Londýně jsme byli daleko za městem a ve vesnici pak jen poslední noc a pak jsme byli na zakončení. Takže to ani nevypadalo moc jako olympiáda, spíš jsem si připadal jako na klasickém závodě. Pak jsem byl ale na Evropských hrách v Baku, kde vesnice byla super a vyzkoušel jsem si to. Hrozně se těším," řekl pětadvacetiletý Cink.

Cítí se v pohodě, k čemuž přispělo i volno v Itálii, které si naordinoval po psychicky náročném MS. "Bylo to určitě příjemné osvěžení, i když úplně volno to nebylo. Vozil jsem se dopoledne trošku na kole a pak odpoledne si užíval u vody. Prospělo mi to. Teď už jsem zase začal přípravu na Rio," přiblížil Cink. Dobré rozpoložení potvrdil během víkendu druhým místem na domácím šampionátu za Jaroslavem Kulhavým, jenž bude v Riu zlato obhajovat.

Ještě předtím ale bikery čeká o prvním srpnovém víkendu závod Světového poháru v Kanadě. "Čekají mě teď další tréninky a přesun na SP. Žádná další speciální příprava už nebude, i kvůli závodu v Kanadě. Pak zůstanu v Montrealu, budu tam trénovat a týden před závodem poletím rovnou do Ria. Doufám, že to ještě vyladím. Ale cítím se dobře. Vše jde podle plánu," pochvaloval si Cink.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud