24. srpna 2016 • 18:40

Pátou etapu Vuelty vyhrál i díky Štybarovi Meersman

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Pátou etapu cyklistické Vuelty z Viveira do Luga vyhrál Belgičan Gianni Meersman a připsal si druhý letošní triumf. Závěrečný spurt mu pomohl rozjet jeho kolega ze stáje Etixx-Quick-Step Zdeněk Štybar, jenž nakonec dojel na 15. místě. Závěr etapy poznamenal hromadný pád v hlavním poli pelotonu.


Kvůli tomu byl dojezd dodatečně neutralizován a červený trikot udržel Kolumbijec Darwin Atapuma, ačkoli na oficiálním webu dlouho figuroval v čele výsledkové listiny Španěl Alejandro Valverde. Leopold König, jenž dnes dojel 67., zůstal osmý. Na čelo ztrácí minutu a 12 sekund.

Třicetiletý Meersman po více než 171 kilometrech udržel ve finiši těsný náskok před dotírajícím Italem Fabiem Fellinem a zopakoval triumf z druhé etapy.

"První výhra mi hodně zvedla sebevědomí," řekl Meersman. "Dnes všechno vyšlo perfektně. Když do cíle zbývalo 200 metrů, nastoupil jsem a naštěstí mě nikdo nepředjel," dodal Belgičan, jenž nezapomněl pochválit i Štybara.

Krátce před cílem nejprve upadl Nizozemec Steven Kruijswijk a s bolestivou grimasou zůstal ležet na zemi nejspíš se zlomenou klíční kostí. O chvíli později potkal stejný osud několik dalších jezdců, kteří zablokovali silnici a zdrželi hlavní pole včetně Atapumy.

"Jsem šťastný, že můžu pokračovat jako lídr. Chvíli trvalo, než jsem to zjistil. Je to úžasný pocit," prohlásil Atapuma. "Jen doufám, že ti, kteří upadli, budou v pořádku," doplnil Kolumbijec.

Čtvrteční středně horská etapa z Monforte de Lemos do Luintry měří 163 kilometrů a přinese tři velká stoupání.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud