30. srpna 2016 • 18:44

Jarolím doufá ve vítězný úvod, hlavní je ale herní projev

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Nový trenér fotbalové reprezentace Karel Jarolím doufá, že ve funkci začne výhrou. Hlavní pro něj ale je, aby tým ve středečním přípravném utkání s Arménií začal aplikovat jeho herní pojetí a aby se co nejlépe připravil na nedělní vstup do kvalifikace o mistrovství světa se Severním Irskem.


"Určitě jdu do utkání s určitým očekáváním. Chtěl bych uspět, navíc se hraje v Mladé Boleslavi, kde jsem něco prožil. Rád bych vstoupil na cestu úspěšně. Důležité to je z psychologického hlediska," řekl Jarolím na dnešní tiskové konferenci.

Hlavní pro něj ale je, aby mužstvo začalo do své hry zabudovávat jeho styl. "Hraje se na výsledky, ale zápas s Arménií by nám měl ukázat hlavně herní projev a pojetí. Je třeba si ověřit nějaké věci a na základě toho se rozhodneme o sestavě na mnohem důležitější zápas se Severním Irskem," prohlásil Jarolím. "Věřím, že to dopadne dobře, ale může se stát, že ne. Pro mě je však důležité, abychom si vytvářeli šance. Pak je to o tom, jestli je proměníme, nebo zda je promění soupeř," dodal.

Arménii považuje za nepříjemného soupeře. "Bilanci v kvalifikaci neměla kdovíjakou, ale třeba s Portugalskem hrála vyrovnaně a rozhodl to až Cristiano Ronaldo. Jsou to běhaví hráči s nebezpečným přechodem. Musíme na to být připraveni a hrát obezřetně," hodnotil soupeře.

Vstup do role reprezentačního trenéra je pro Jarolíma hodně těžký, jelikož před prvním zápasem stihne s týmem pouze jediný pořádný trénink. "Není to jednoduché. Včera proběhl regenerační trénink a teď máme předzápasový trénink, abychom se dali dohromady," upozornil. O to větší roli dal dnešnímu videorozboru, na kterém hráčům ukazoval, jak by si hru představoval. "Hrozně bych si přál, abychom to byli schopni aplikovat v zápase," dodal.

S hráči vedl i individuální pohovory. "Chci je poznat osobně. Udělalo to na mě dobrý dojem, všichni mají zájem reprezentovat a chtějí udělat maximum pro úspěch," popsal Jarolím.

Hráčům rovněž udělal přednášku o zdravé výživě. "Říká se o mně, že jsem pedant na stravování. Zajímám se o to. Rozhodli jsme se, že to budeme praktikovat i u áčka. Dal jsem jim nějaká doporučení. Čím více informací dostanou, tím lépe pro ně. Je to servis pro ně a mají o čem přemýšlet," vysvětlil. "Udělali jsme jim i vyšetření, data zpracováváme a pak dáme hráčům doporučení, na čem pracovat," dodal.

Vzhledem k návratu Tomáše Rosického do Sparty se nevzdává myšlenky, že by pětatřicetiletého záložníka uvítal i v národním týmu. "Necháme tomu volný průběh. Uvidíme, v jakém stavu Tomáš bude. Je to mimořádný hráč, sice starší, ale teď docela odpočatý. Byl by hřích ho nevyužít, pokud bude mít zájem," řekl.

Minimálně na příští dva zápasy však bude muset určit nového kapitána, jelikož v týmu už není ani brankář Petr Čech, který v reprezentaci skončil, či zraněný Tomáš Sivok. Nabízí se stoper Marek Suchý. "Může to být on. Měl by být jedním z tahounů. Kdyby tu byl Tomáš Sivok, tak by to asi byl on. Hráči to nechali na mně. Nejprve řeknu rozhodnutí jim," pouze naznačil Jarolím.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud