31. srpna 2016 • 15:19

Lidé budou moci na Čáslavskou zavzpomínat ve fanzóně v Quadriu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Veřejnost bude moci na zesnulou gymnastku Věru Čáslavskou zavzpomínat na pietním místě, které dnes vznikne ve fanouškovské zóně českého olympijského týmu v 1. patře pražského obchodního centra Quadrio. Od 16:00 tam bude vystavena její fotografie a kondolenční kniha. Novinářům to dnes řekl předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval. O tom, jak bude vypadat poslední rozloučení se sedminásobnou olympijskou vítězkou, rozhodne rodina.


Pietní místo bude v prostorách, kde se medailisté z nedávných olympijských her v Riu de Janeiro sešli s fanoušky a kde byla pokřtěna publikace k OH. Vzhledem k tomu, že symbolem české účasti v Riu byl běžec Emil Zátopek, vznikla zde stylizovaná atletická dráha se stupni vítězů na jejím konci. Právě nad těmito stupni vítězů bude umístěna obří fotografie Věry Čáslavské z dob její sportovní kariéry a na nejvyšším stupni bude ležet kondolenční kniha. "Myslím, si, že by to takhle Věrka určitě chtěla," poznamenal Kejval.

Připomněl, že Čáslavská byla nejen skvělou sportovkyní, ale také člověkem pevných názorů, které prokázala zejména za normalizace. V posledních letech aktivně podporovala špičkové české sportovce, ale pomáhala také dětem a zajímala se o sport všeobecně. "Je nám to nesmírně líto, byť jsme s touhle situací vzhledem k té nemoci, kterou trpěla, museli počítat. Pořád jsme věřili v nějaký zázrak, který nepřišel," komentoval Kejval její úmrtí.

Český olympijský výbor je v kontaktu s rodinou, ale o formě pohřbu se zatím jeho představitelé s příbuznými nedomluvili. "Ta situace přišla ve své podstatě najednou. Věra do poslední chvíle byla v dobré kondici, komunikovala. Chceme dát rodině chvilku času, aby se z té ztráty vzpamatovali," vysvětlil Kejval.

Vzhledem k mimořádné popularitě Čáslavské v Česku i v zahraničí se nabízí pohřeb s velkými poctami. Hovořili o tom také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Kejval se chystal s vládními představiteli jednat. "Pro nás je klíčové rozhodnutí rodiny, takže já bych nerad předbíhal," dodal. S rodinou by se měl dohodnout v průběhu čtvrtka.

Sportovní ředitel ČOV Martin Doktor vyprávěl, jak Čáslavská do poslední chvíle podporovala české sportovce v Riu, i když sama nemohla do Brazílie odletět. "Myslím si, že pro všechny české sportovce byla Věra obrovským vzorem. Škoda, že s námi nebude moci prožít olympijské hry v Tokiu, protože to byla její srdeční záležitost," dodal.

Čáslavská dlouhodobě bojovala s rakovinou slinivky. Zemřela v úterý večer ve věku 74 let.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud