25. září 2016 • 15:04

Binder je mistrem světa Moto3, Kornfeil v Aragonii nedojel

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Jihoafričan Brad Binder skončil druhý v motocyklové Grand Prix Aragonie a čtyři závody před koncem sezony si zajistil titul mistra světa kategorie Moto3. Velkou cenu vyhrál domácí Španěl Jorge Navarro, Jakub Kornfeil po pádu hned v prvním kole nedojel.


Jednadvacetiletý Binder se stal šampionem poprvé v kariéře, před svým dnešním přemožitelem Navarrem má v průběžném pořadí nedostižný náskok 106 bodů. Letos pětkrát vyhrál, v dalších šesti Grand Prix byl na stupních vítězů a nebodoval pouze před měsícem v Brně. Rodák z Potchefstroomu je prvním jihoafrickým mistrem světa od roku 1980, kdy Jon Ekerold vyhrál již neexistující třídu do 350 ccm.

Navarro v Aragonii vyhrál souboj čtyřčlenné skupiny a Bindera porazil o pouhých 30 tisícin sekundy. Třetí skončil Ital Enea Bastianini.

Kornfeilovi se v Alcaňizu nevydařila kvalifikace a po startu z 28. místa se musel prodírat vpřed. Už v úvodním okruhu ale jeho snaha o čtvrtý bodovaný výsledek za sebou vzala za své, když po kolizi se soupeři skončil na zemi.

"Dobře jsem odstartoval a předjel několik jezdců. Za Pawim jsem pokračoval na 22. místě. Jenže přišla zatáčka číslo pět, kde došlo ke kontaktu mezi právě Pawim a Mariou Herrerou. Její padající motorka pak zasáhla mou zadní část a já byl katapultován ze sedla své hondy," uvedl Kornfeil v tiskové zprávě.

Z hrozivě vypadajícího pádu si odnesl jen pár odřenin, ale v závodě nepokračoval. "Nebylo to zrovna jemné přistání. Nebyl jsem ani schopný odejít po svých. Trošku mě bolí rameno a kotník, ale naštěstí nemám nic zlomené, což je určitě dobrá zpráva. Je to velká škoda. Závod začal velmi dobře a cítil jsem, že na body to mohlo bez problému jít. Startovat ze zadních pozic bohužel nese i toto riziko," dodal.

Jediný pravidelný český účastník MS tak ve čtrnácté Grand Prix sezony vyšel letos potřetí bodově naprázdno. Závod nedokončil poprvé od loňské červnové Velké ceny Katalánska a v průběžném pořadí klesl z deváté na desátou příčku.

V královské MotoGP si dojel pro první vítězství na domácí španělské půdě od Valencie 2014 lídr šampionátu Marc Márquez. Za jezdcem Hondy skončili na yamahách jeho krajan Jorge Lorenzo a Ital Valentino Rossi. Úřadující mistr světa Lorenzo zaostal o 2,740 sekundy, sedmatřicetiletý Rossi téměř o šest sekund a na druhém místě průběžného pořadí MS ztrácí na Márqueze už 52 bodů.

Úspěšný den bratrů Márquezových podtrhl mladší Álex druhým místem v Moto2, svými prvními stupni vítězů během téměř dvou sezon v této kategorii. Závod vyhrál Brit Sam Lowes. V čele pořadí zůstal úřadující šampion Johann Zarco z Francie, jehož náskok před Španělem Álexem Rinsem se už ale snížil na jediný bod.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud