28. září 2016 • 10:09

Freestyle motokrosař Podmol změnil životní styl a našel klid

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Freestylový motokrosař Libor Podmol má ve sbírce titul mistra světa a patří mezi nejlepší současné jezdce této adrenalinové motoristické disciplíny. Přesto na začátku roku z kolotoče závodů vypadl a nebylo jisté, zda bude pokračovat. Potřeboval se dát dohromady. Odjel na tři měsíce do Indie, začal meditovat, přestal pít alkohol, jíst maso, studuje různá náboženství a domů se vrátil mnohem spokojenější.


"Potřeboval jsem se dát dohromady. Rozhodnout se, kudy dál. V podstatě se mi změnil celý život a zatím mi to přijde lepší. I doma. Snažím se život si více užívat. Nejen jezdit na závody a vyhrávat," řekl Podmol ČTK.

"Už toho bylo dost. Nevím, jestli to bylo tím, že mi bylo třicet... Měl jsem vnitřní pocit, že mě nic nedokáže naplnit a uspokojit. Bylo hrozně těžké radovat se i z běžných věcí. Říkal jsem si, že se to musí změnit, nebo si to za půl roku půjdu hodit. Přitom mám dvě krásné děti, daří se mi ve sportu, finančně jsme na tom v pohodě...," vrátil se k závěru loňského roku.

Přestože v minulosti knihy moc nečetl, teď se to změnilo. "Navíc doteď navštěvuji různé šamanky ve světě i u nás. Otevřelo mi to oči. Tráva mi přijde zelenější a obloha modřejší. Sem tam spadnu do nějakého šediva, ale stačí mi někomu zavolat a je to v pohodě," usmíval se dvaatřicetiletý freestylista, na jehož "nový" život už si zvykli i kamarádi a soupeři. "I když to na začátku nechápali. Když ale vidí, jak jezdím a jak ze mě vyřazuje klid, tak to někdo zkouší taky," podotkl Podmol.

Zklidnění a urovnání si života mu pomohlo i za řidítky. "Lépe poznám, kdy je chvíle náročný trik nedělat a kdy riskovat," řekl. Naposledy mu sebekázeň pomohla o víkendu v Poříčí nad Sázavou, kdy se představil ve druhém závodě domácího šampionátu. Při finálových jízdách motokrosařům do očí svítilo nepříjemné slunce a Podmol nechtěl vůbec závodit. Nakonec na motocykl nasedl, ale neriskoval. "Závody mistrovství světa jsou mnohem důležitější. Tohle byla příprava, trénink. I když člověk chce vždy vyhrát, a když se to podaří, tak to potěší," vysvětlil.

Druhá polovina sezony pro něj odstartuje v pátek v Jerezu, kde bude pokračovat seriál mistrovství světa. Podmol však poté, co vynechal první dva závody, nemá šanci na celkový úspěch. "Myslím si, že jestli je člověk na světě pátý nebo osmý, je jedno. Důležité jsou jen medaile a do trojky se letos už nedostanu. Teď se budu snažit vyhrát každý závod, na který pojedu, abych z toho měl radost," řekl Podmol, průběžně devátý muž MS.

Navíc už teď ví, že vynechá i akci 19. listopadu v Gdaňsku. Ve stejný den se totiž v pražské O2 areně pojedou Gladiators Games a Podmol bude kapitánem jednoho z týmů. "Je to akce, díky které jsme já i Martin Koreň začali jezdit. Pamatuji si, že jsme spolu jeli na první Gladiatory do Brna. Martin mě vyzvedával a naboural se autem 100 metrů od nás. Tam jsme viděli freestyle poprvé naživo a tři roky poté jsme se tomu začali naplno věnovat," vzpomínal Podmol. Právě Koreň bude kapitánem druhého výběru.

Podmol věří, že pražská akce bude úspěšná stejně jako před rokem. "Minulý ročník byl extra povedený. Lidi už v polovině programu stáli a tleskali. Letos bude vše přestavěné a máme skákat do kříže, tak by to mohl být zážitek. Musí se to vychytat, protože máme skákat na semafory, a věř semaforu nebo člověku, který ho mačká," pousmál se Podmol. "Ceký rok ale pracujeme na tom, aby to bylo připravené a nebyl to chaos," řekl.

Listopadová show pro něj bude speciální ještě z jednoho důvodu, chystá se zde pokřtít vlastní knihu. "Je to deník, který jsem napsal v roce 2015, kdy jsem žil život pankáče. Je to můj poslední půlrok, než jsem vnitřně prokoukl," uvedl Podmol. Nebude v ní ale chybět kapitola ze současnosti. "O tom, jak to teď vidím jinak a že některé historky mi přijdou úsměvné," dodal Podmol.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud