30. září 2016 • 11:12

Babcock ocenil, že jeho tým znovu našel cestu k výhře

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Kanadská nadvláda nad světovým hokejem trvá. Přestože Výběr Evropy měl ve druhém finále Světového poháru v Torontu více šancí a sahal po výhře a prodloužení série, svěřenci trenéra Mikea Babcocka dokázali v závěru obratem dovršit triumf. Kanada tak na turnajích s nejlepšími hráči světa v součtu s olympijskými hrami ve Vancouveru v roce 2014 a v Soči o čtyři roky později prodloužila svou vítěznou sérii na 16 zápasů.


Na vyrovnání čekala Kanada do 58. minuty, kdy překonal v přesilovce Jaroslava Haláka poprvé Patrice Bergeron. Ve vlastním oslabení pak rozhodl 43 sekund před koncem Brad Marchand, s pěti trefami nejlepší střelec turnaje. "Může se říkat cokoliv o dnešním zápase, ale my jsme to zvládli. Naši hráči věřili, že vyhrají. Dokázali jsme se natolik zvednout, že jsme nakonec zvítězili," uvedl Babcock.

V kádru měl kouč vítězů posledních dvou olympiád sedmičku hráčů, která byla u všech tří triumfů. Jsou to kapitán Sidney Crosby, další útočníci Patrice Bergeron, Ryan Getzlaf, Corey Perry a Jonathan Toews a obránci Drew Doughty a Shea Weber.

Babcock svým svěřencům řekl, že je na ně pyšný. "Můžete slavit, že jste nejlepší na světě, jen v případě, že to potvrdíte. A my jsme měli štěstí, že se nám to povedlo tolikrát," uvedl Babcock. Je jediným trenérem v Triple Gold Clubu IIHF díky triumfům na OH, na MS (2004) i ve Stanleyově poháru (2008 s Detroitem), nyní přidal i úspěch na Světovém poháru.

Mezi hráči měl tuto unikátní sbírku jen obránce Scott Niedermayer, teď se k němu přidali Crosby, Bergeron a Perry. Ten oslavil druhý triumf během čtyř měsíců, protože byl i na mistrovství světa v Rusku, kde Kanada obhájila vítězství. V Moskvě slavili ze současného kádru i další forvardi Matt Duchene, Ryan O'Reilly a Marchand.

Osmadvacetiletý Marchand v Rusku v kanadské reprezentaci debutoval a nyní si mohl vychutnat další opojné pocity vítězství před domácími fanoušky. "Člověk se snaží, aby si každý ten moment zapamatoval. Chce na to vzpomínat a přát si, že se to bude opakovat znovu a znovu," uvedl Marchand, druhý nejproduktivnější hráč a nejlepší střelec turnaje.

Vítěz Stanleyova poháru z roku 2011 s Bostonem ví, že tento triumf na rozdíl od mistrovství světa sdílí celá Kanada. "Vyhrát s takovým týmem je neuvěřitelný pocit. Celá Kanada to sleduje a užívá si to. Nejen náš tým, ale všichni Kanaďané budou dneska večer slavit," dodal Marchand.

Z kádru Kanady poznali chuť vítězství na minulém Světovém poháru před 12 lety obránce Jay Bouwmeester a útočník Joe Thornton. Tehdy rovněž v Torontu vyhráli Kanaďané ve finále nad Finskem 3:2.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud