30. září 2016 • 15:37

Pro Váňu nebylo těžké zrušit start ve Velké pardubické

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Pro žokeje Josefa Váňu nebylo těžké zrušit start na letošní Velké pardubické. Nebyl si jistý, jak by kůň Rabbit Hawk Wing zvládl Taxisův příkop, proto se osminásobný vítěz slavné steeplechase rozhodl nejet. Už za rok by se ale mohl na start postavit, i když to záleží i na nadcházejících senátních volbách.


"Ani to těžký nebylo. On po tvrdu skákat nechce, dělá nesmyslné chyby, přidupává si a není to ono," řekl dnes Váňa při losování startovních čísel pro 126. Velkou pardubickou. Rozhodl se proto s klidným srdcem a dostih bude sledovat jen z pozice trenéra.

S osmiletým ryzákem Rabbit Hawk Wing ze stáje Rabbit Trhový Štěpánov zvládli první kvalifikaci na závod, ale v té čtvrté Váňa vypadl ze sedla. "On to zvládl dobře, objel to výborně, ale bohužel jsem neseděl na jeho hřbetu," řekl ironicky.

Chtěl koně ještě zlepšit v tréninku, ale ani v přípravě kůň zkušeného žokeje nepřesvědčil. "Celou kariéru jsem jel na Taxis na koni, o kterém jsem dopředu věděl, že to stoprocentně skočí. Tady jsme toho dojmu nenabyl a je to fér i vůči koni, aby dostal šanci se ještě doskákat," konstatoval třiašedesátiletý Váňa.

Dříve by možná své rozhodnutí více zvažoval. V současné době o tom ale není podle jeho slov řeč. "Před léty se dalo najet na Taxis, a když jste to přežili, tak se dalo jet dál. Ale dnes se na koně nasednout zpátky nesmí a časy se běhají rychlé, takže to je bezvýznamné, proto nebyl důvod to lámat přes koleno," řekl Váňa.

Jeho touha jet znovu jeho srdcový dostih, v kterém naposledy startoval předloni, se tak odkládá. Možná o rok, ale možná také o něco déle. Záležet bude i na tom, zda nebude Váňa zvolen do senátu. "Pokud se nedostanu do senátu, tak je to jasný," upozornil, že pokud by neusedl do lavic horní komory parlamentu, tak by se startem počítal.

V opačném případě netuší, jak by se zvládl připravit. "Pokud mě lidi zvolí, tak si nedovedu představit, jestli budu schopný dělat svoji práci a dostihy by byl koníček. Nevím, jak by to šlo skloubit s tím náročným posláním. Uvidíme," řekl Váňa.

Fakt, že letos nepojede, je ale i k něčemu dobrý. Chce si dát dohromady bolavý pravý loket. "Žilo by se mi líp, kdyby mě ruka nebrněla," řekl Váňa, který účast ve Velké pardubické jinak bere i jako motivaci udržovat se v kondici. "Když si na Nový rok nedám cíl, jsem schopen ztloustnout, a to bych ještě nechtěl," řekl Váňa.

Z pozice trenéra pošle na start letošní Velké Pardubické trojici koní Ange Guardian, Rabbit Well a Zarif. "Nejlepší je, myslím, Zarif, ale všichni tři jsou dobří. Pokud budou mít štěstí a nepřijde malér, tak by mohli všichni doběhnout dobře," doufal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud