30. září 2016 • 16:49

Price v soutěžních zápasech za Kanadu vyhrál pošestnácté za sebou

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Dlouhých šestnáct zápasů nepoznal brankář Carey Price v soutěžním zápase i v součtu s mládežnickými výběry v dresu Kanady hořkost porážky a mohl tak díky tomu oslavit už třetí velký triumf. Po zlatých medailích z mistrovství světa hráčů do 20 let z roku 2007 a z olympijských her v Soči před dvěma roky dovedl Javorové listy k triumfu na Světovém poháru v Torontu.


Ve druhém finálovém utkání proti Výběru Evropy pochytal 32 střel, ale po brance slovenského obránce Zdena Cháry prohrával jeho tým dlouho 0:1. Ztrátu smazala Kanada až v 58. minutě v přesilovce díky Patriceovi Bergeronovi a 43 sekund před koncem rozhodl Brad Marchand.

Série gólmana Montrealu tak trvá. Naposledy musel strávit turnajovou porážku v dubnu 2005, kdy v Plzni na světovém šampionátu osmnáctek podlehla Kanada ve finále Spojeným státům americkým 1:5. "Každý o té sérii mluvil. Už jsem myslel, že dnes skončí, ale naštěstí jsme našli cestu, jak je překonat," řekl Price serveru nhl.com.

Price na Světovém poháru odchytal pět zápasů suverénní Kanady a ovládl statistiky s úspěšností zákroků 95,7 procenta i s průměrem 1,4 obdržené branky na zápas. V Soči také vychytal pět výher a měl úspěšnost 97,2 procenta. Na juniorském MS v roce 2007 zaznamenal šest výher s úspěšností zákroků 96,1 procenta.

Výběr Evropy byl blízko, aby jeho sérii přerušil. "Hráli organizovaně, rychle a řada jejich hráčů skvěle bruslila. Hodně nám to ztížili. Hráli téměř bezchybně celý zápas, ale pak jsme to díky přesilovce a skvělému momentu v oslabení zvládli," prohlásil Price.

Kanaďané si tam mohli užívat oslavu před domácím publikem v Air Canada Centre a euforii v celé Kanadě. Priceovi před rozhodující trefou pomohla tyč po střele Romana Josiho a následně vychytal osamoceného Mariána Hossu "Bylo to rychlé. Dobře do sehráli za bránou a já jsme se snažil co nejvíce v brance roztáhnout a vytěsnit to," popisoval Price klíčový zákrok.

Majitel Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře NHL, Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče i Ted Lindsay Award pro nejlepšího hokejistů podle NHLPA z roku 2015, který v minulé sezoně odchytal vinou zranění jen 12 utkání, si chce chvilku po turnaji odpočinout. "Doufám v týden," přeje si Price před nástupem do kempu Montrealu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud