21. října 2016 • 14:52

Motocyklová GP skončila ve ztrátě 28 milionů, má ji pokrýt stát

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Srpnová motocyklová Grand Prix České republiky v Brně skončila ve ztrátě 28 milionů korun. ČTK to sdělila Kateřina Gardoňová z tiskového střediska brněnského magistrátu. Ztrátu by podle ní měla pokrýt přislíbená dotace z ministerstva školství. Celkové výnosy přesáhly 60 milionů korun, náklady byly vyšší než 200 milionů. Stát, kraj a město poskytly na akci celkem už 110 milionů korun. Závody mistrovství světa silničních motocyklů letos poprvé uspořádal spolek založený krajem a městem.


Celkové výnosy činily 63,6 milionu korun. "Téměř 63 milionů tvoří zisk ze vstupného. Náklady, do kterých se započítává zalistovací poplatek i zajištění sportovně-technického zázemí či servisu pro diváky, činily 201,3 milionu korun," uvedla Gardoňová. Zalistovací poplatek byl letos kolem 100 milionů korun, v dalších letech se má postupně zvyšovat až ke 130 milionům. Spolek má smlouvu s promotérem závodů, společností Dorna, na pořádání závodů pět let včetně letošního roku.

Ministerstvo školství letos poskytlo dotaci 60 milionů korun, Jihomoravský kraj dal 20 milionů a město deset. Spolek měl k dispozici ještě dalších 20 milionů od kraje z loňského roku, takže dohromady disponoval částkou 110 milionů.

Po odečtení dotací a tržeb od nákladů zůstala ztráta 28 milionů, se kterou se však počítalo. Ministerstvo pro ni už před závody vymezilo třicetimilionovou rezervu. "Pokryje ji přislíbená dotace ministerstva. Částka je smluvně podepsaná ministryní Kateřinou Valachovou," doplnila Gardoňová.

Podle ní bude detailní finanční výsledek známý po ekonomickém auditu, který má být hotový začátkem příštího roku. Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) očekával ztrátu větší. "Je nižší, než jsme původně předpokládali. Navíc vzhledem k nedělnímu deštivému počasí jsme čekali větší propad v prodeji vstupenek na místě. Na Grand Prix se sjíždějí desetitisíce návštěvníků z celé Evropy a přínos tohoto podniku je jak po stránce ekonomické, tak i marketingově neoddiskutovatelný. Jen v rámci DPH získává Česká republika každoročně 200 milionů korun," uvedl Vokřál.

Grand Prix v Brně přitom letos hrozil zánik. Její předešlý pořadatel Automotodrom Brno už ji nechtěl pořádat kvůli její ztrátovosti. Proto se do jejího pořádání vložilo město a kraj, které založily spolek a dohodly se s promotérem na pořádání v dalších letech.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud