25. října 2016 • 11:31

MOV finančně pomůže Stěpanovové, jež rozkryla doping v Rusku

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Mezinárodní olympijský výbor pomůže běžkyni Julii Stěpanovové i jejímu manželovi Vitaliji, kteří významně přispěli k rozkrytí systematického dopingu v ruském sportu. Třicetiletá atletka dostane finanční podporu a stipendium, Stěpanov bude pracovat pro MOV jako poradce pro dopingové záležitosti. MOV o tom informoval v pondělí.


Konkrétní formu podpory projednával s oběma při společném setkání předseda MOV Thomas Bach. Ruská běžkyně na 800 metrů se svým mužem, bývalým zaměstnancem ruské antidopingové agentury, se od rozpoutání skandálu v roce 2014 skrývají na neznámém místě v USA. Mají tříletého syna a žijí v obavách o svou bezpečnost.

Po jejich informacích a svědectví o dopingových praktikách v Rusku a manipulacích s výsledky testů jsou všichni ruští atleti v trestu a od IAAF mají zákaz startu na mezinárodních soutěžích. Nesměli se zúčastnit ani olympijských her v srpnu v Riu.

Manželé Stěpanovovi se s Bachem sešli už v září. Ze schůzky byli nadšeni. "Jsme vděční, že nám MOV dává tuto příležitost. Že nám pomohou a podpoří Juliinu kariéru čisté sportovkyně," řekl Stěpanov.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud